Z oktobrom brezplačni LPP za upokojence, invalide, veterane in starejše od 65

N1 video 31. Avg 202111:49 > 13:35 2 komentarja
Pogodba o brezplačnem LPP
N1

S prvim oktobrom bodo do brezplačne vozovnice za ljubljanski potniški promet upravičeni upokojenci, invalidi, vojni veterani in starejši od 65 let.

S prvim oktobrom se bodo upokojenci, invalidi, vojni veterani in starejši od 65 let lahko brezplačno vozili z avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa. Omenjeni potniki bodo brezplačno vozovnico še vedno morali validirati.

Tako določa sporazum, ki sta ga danes na Bavarskem dvoru podpisala minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in direktor Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) Peter Horvat.

Kot je napovedal minister, bodo enak sporazum danes podpisali tudi v Mariboru, in sicer z direktorjem Javnega podjetja za mestni potniški promet Marprom Bernardom Majheničem, medtem ko brezplačni javni potniški promet za omenjene skupine načrtujejo še v nekaterih drugih občinah. Pri tem je omenil Novo Gorico in Velenje.

Pričakujejo več potnikov na avtobusih

Deležniki upajo, da bo sprememba pozitivno vplivala na število ljudi, ki se odločajo za uporabo javnega prevoza. “Javni potniški promet naj postane hrbtenica prevozov v Sloveniji,” je ob tem povedal minister za infrastrukturo in dodal, da z ukrepom zasledujejo dva vidika.

“Prvi je socialni vidik. Želimo omogočiti trajno mobilnost in prevoz potnikov z avtobusom čim širši populaciji ljudi. Tudi zaradi okoljske dimenzije, ki je drugi vidik,” je pojasnil Vrtovec.

“Zeleni dogovor so tudi ljudje. Če bomo ljudje spoštovali zeleni dogovor, bomo tudi dosegli vse zastavljene okoljske in podnebne cilje ter tako imenovano razogljičenje,” je dodal. “Želimo, da je Slovenija prvak v Evropi pri uporabi javnega potniškega prometa,” je dejal minister.

Ocenjeni stroški med 5 in 7 milijonov evrov

Ocenjeni stroški dogovora so ta trenutek med 5 in 7 milijonov evrov, bodo pa odvisni od števila uporabnikov. “Gre za veliko breme, ampak ko gledamo na okoljski vidik, so ti stroški zanemarljivi,” je pojasnil minister.

Tudi ljubljanski župan Zoran Janković je izpostavil okoljski vidik dogovora. “Imamo skoraj sto avtobusov, ki so že na plin, nadaljujemo nadaljnji nakup avtobusov. Prešli bomo tudi na električne avtobuse in verjamem, da bomo tudi ob posodobitvi železnice prišli do tega, da bo javni program v prevozih omogočil, da uporabimo trajnostne vidike prevozov in da ne bo vsak dan 120 tisoč avtomobilov v Ljubljani,” je dejal in tudi sam dodal, da zaradi dogovora pričakujejo več potnikov na avtobusih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje