Z “rdečo cunjo med zakoni” so se opogumili pomahati zgolj nepovezani poslanci

Slovenija 14. Dec 202114:56 > 15:06 1 komentar
Borut Zivulovic/BOBO

Nepovezani poslanci so v parlamentarni postopek vložili novelo zakona o nalezljivih boleznih, ki so jo spisali v Pravni mreži za varstvo demokracije. Drugi opozicijski poslanci se pod njo niso podpisali – osrednji razlog naj bi bila bojazen pred odzivom javnosti. "Tisti, ki pravijo, da je zakon potencialno nepriljubljen, niso pripravili nobene druge rešitve," jim odgovarja Igor Zorčič.

Poslanska skupina nepovezanih poslancev je v parlamentarni postopek vložila predlog sprememb zakona o nalezljivih boleznih, ki so ga v sodelovanju z drugimi pravnimi strokovnjaki spisali v Pravni mreži za varstvo demokracije. “Gre za dober predlog. Z njegovim sprejetjem bi naredil konec vladanju z odloki, ki so v nasprotju z ustavo,” je poudaril predsednik državnega zbora in član poslanske skupine nepovezanih poslancev Igor Zorčič.

Zorčič je sicer pričakoval, da se jim bodo pri vložitvi predloga pridružili poslanci tistih strank, ki so besedilo civilne družbe javno pozdravile. To so levosredinske opozicijske stranke LMŠ, Levica, SD in SAB, medtem ko so v SDS in NSi jasno povedali, da se pod predlog ne bodo podpisali.

A so poslanske skupine strank KUL predlagale, da spremembe zakona o nalezljivih boleznih v parlamentarno proceduro vloži Zorčič kot predsednik državnega zbora sam. S tem bi bila po njihovih navedbah dodatno poudarjena pomembnost zakona, saj bi za njim stal državni zbor kot institucija.

Neuradno pa so v omenjenih strankah priznavali, da predlogu civilne družbe kot levosredinska opozicija sicer ne morejo nasprotovati, da pa nad prispevanjem podpisov niso navdušeni. Osrednji razlog naj bi bila bojazen pred odzivom javnosti. Zavedajo se namreč, da bi z zakonom lahko razburili del volilcev – poimenujejo ga celo “rdeča cunja med zakoni”.

Zakaj so se torej za vložitev te “rdeče cunje” v parlamentarno proceduro odločili nepovezani poslanci? “Ker mislimo, da je tako prav,” je na vprašanje N1 odgovorila vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga. Po njenem prepričanju zakon, ki ga je pripravila stroka, uresničuje zahtevo ustavnega sodišča, da se odpravi protiustavno stanje. “Z njim bi omejili vlado pri njenih rabotah z odloki,” je poudarila. “To je zakon, ki ga je pripravila civilna družba. Tisti, ki pravijo, da je zakon potencialno nepriljubljen, niso pripravili nobene druge rešitve,” je dodal Zorčič.

Strah pred zlorabami

Drugi razlog, ki ga je za odklonitev podpisov pod predlog sprememb zakona o nalezljivih boleznih mogoče slišati v strankah KUL, je nezaupanje v koalicijo. Prepričani so namreč, da bodo vladajoči skušali besedilo z amandmaji preoblikovati po svojih željah; na udaru bi bila lahko zlasti možnost zbiranja in izražanja ljudi.

“Poslanska skupina nepovezanih poslancev bo v stiku s pripravljalci osnutka zakona. Če bomo ocenili, da je zakon spremenil svoj namen, da je spremenil svojo prvotno obliko, bomo to javno povedali in bomo takšnemu zakonu nasprotovali,” je na naše vprašanje, ali se v poslanski skupini nepovezanih poslancev ne bojijo zlorab predloga, odgovoril Zorčič.

Vlagatelji bodo predlagali, da se zakon o nalezljivih boleznih obravnava po skrajšanem postopku. Nad tem po naših informacijah niso navdušeni ne v koalicijskih vrstah ne v preostali opoziciji. V strankah KUL je bilo namreč v zadnjih dneh zaznati pričakovanje, da se bo morebitno odločanje o besedilu Pravne mreže za varstvo demokracije zavleklo do konca sedanjega mandata. Tako so se tudi zavzeli za široko javno razpravo. Nasprotno je Zorčič danes izrazil upanje, da bodo poslanci “podprli tako skrajšani postopek kot nadaljnje dogajanje z zakonom, tako da bo ta čim prej sprejet”. Pričakuje, da bodo k temu prispevali pogovori, ki jih bodo predstavniki Pravne mreže za varstvo demokracije v prihodnjih dneh opravili še z nekaterimi poslanskimi skupinami.

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes poudaril, da vladajoči zakon o nalezljivih boleznih preučujejo. Verjame pa, da ta trenutek obvladujejo epidemijo na najboljši način. “Zakon je bil pisan pred 25 leti in zagotovo bo potreboval takšno ali drugačno nadgradnjo. Vprašanje je, ali je obdobje pred volitvami primeren čas,” je poudaril Poklukar. Ob tem je izpostavil, da bomo, ko bo epidemije konec, na današnje dogajanje gledali z drugačnim pogledom in vedenjem in bo razmišljanje drugačno, kot je danes. “Ključno pa je, da se držimo priporočil stroke. Tudi pri poti na Triglav ni nihče napisal odloka ali zakona, da se moramo držati jeklenice, če hočemo uspešno in zdravo doseči vrh Triglava, pa to vendarle iz dneva v dan vsi skupaj počnemo,” je bil slikovit minister za zdravje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje