Z začetkom aprila tudi višje plače v javnem sektorju

Slovenija 01. Apr 202306:35 2 komentarja
plače, denar, evro, eu
PROFIMEDIA

Z aprilom se bodo zaposlenim v javnem sektorju plače zvišale za en plačni razred oz. za štiri odstotke.

Z ministrstva za javno upravo so ob tem sporočili, da gre za prvi korak k dogovorjeni in nujni odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah, h kateri so se v oktobrskem dogovoru med drugim zavezali vlada in sindikati javnega sektorja.

Oktobrski sporazum je zaposlenim v javnem sektorju prinesel dvig plač za 4,5 odstotka, višje nadomestilo za malico, za tiste na delovnih mestih do vključno 50. plačnega razreda tudi poračun regresa za letni dopust.

Z oktobrskim dvigom plač je vlada želela ublažiti vpliv draginje oziroma inflacije. S tokratnim povišanjem, ki ga bodo zaposleni prvič občutili ob izplačilu aprilskih plač v maju, pa se začenja prenova plačnega sistema.

Ta je sestavljena iz odprave nesorazmerij v osnovnih plačah, ki so jih povzročili posamezni parcialnih posegi v preteklosti, ter iz oblikovanja novega zakona, ki bo ustrezneje naslovil specifike dejavnosti, vzpostavil primerjave med primerljivimi poklicnimi skupinami ter enako plačilo na primerljivem delovnem mestu, so pojasnili na ministrstvu.

Finančni učinek oktobrskega dogovora vladna stran ocenjuje na 611 milijonov evrov.

Sicer pa bo vlada v ponedeljek reprezentativnim sindikatom javnega sektorja predstavila osnutek zakona o skupnih temeljih plačnega sistema v javnem sektorju. Z besedilom osnutka, ki bo še predmet usklajevanj, se je vlada seznanila v četrtek, ko je sprejela tudi sklepe za nadaljevanje pogajanj.

Vlada ob tem za pogajanja in usklajevanja z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja pooblašča vladno pogajalsko skupino, resornim ministrstvom pa je naložila, da glede na sprejeta pogajalska izhodišča pripravijo predloge sprememb kolektivnih pogodb dejavnosti in proučijo ustreznost veljavne ureditve sistema nazivov. Ministrstvo za javno upravo bo predloge zbralo, uskladilo ter predložilo vladi v obravnavo, so še sporočili z ministrstva.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje