Z zvonovi in topovi v četrto desetletje slovenske države

Slovenija 23. Jun 202115:09 > 16:47 1 komentar
Proslava ob dnevu državnosti
BOBO

Uradna proslava ob 30-letnici slovenske državnosti in ob prevzemu predsedovanja Slovenije Svetu EU se bo v petek zvečer začela z zvonjenjem ljubljanskih cerkva. Nacionalno televizijo so organizatorji celo zaprosili, da prenos proslave začne nekoliko prej, da bodo zvonjenju lahko prisluhnili tudi gledalci. Zbrane na trgu naj bi nagovorili visoki gostje iz tujine, a se seznam prihajajočih še spreminja. Tudi letos se bodo pred začetkom uradne proslave zbrali petkovi protestniki.

Petkova dvourna proslava dneva državnosti naj bi bila še posebej slovesna. Ne le zato, ker Slovenija praznuje okroglo, 30-letnico, temveč tudi zaradi prevzema predsedovanja Svetu Evropske unije. Tako so prireditelji k nagovoru povabili več tujih gostov: avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza, predsednika hrvaške vlade Andreja Plenkovića, madžarskega in italijanskega premierja Viktorja Orbana in Maria Draghija, predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela. Portugalski premier Antonio Costa pa naj bi po nagovoru segel v roke slovenskemu predsedniku vlade Janezu Janši in mu s tem simbolično predal predsedovanje Svetu EU.

A je scenarij v tem delu že popravljen: v Ljubljano ne bo prišel portugalski premier, temveč zunanji minister Augusto Santos Silva. Naši viri iz diplomatskih vrst pa ne izključujejo možnosti, da bi se na seznamu tujih gostov zgodila še kakšna sprememba. Po teh navedbah v Ljubljano ne bo prišel italijanski premier Draghi. Če drži, da ga bo nadomestil Benedetto Della Vedova z zunanjega ministrstva, bi bilo to po besedah naših sogovornikov precej očitno distanciranje naše zahodne sosede od slovenskega praznovanja.

Na prireditev naj bi po naših informacijah povabili tudi francoskega predsednika Emmanuela Macrona in nemško kanclerko Angelo Merkel, ki pa se je ne bosta udeležila. Kot so poročali nekateri mediji, naj bi premier Janša Macrona na praznovanje 30. obletnice osamosvojitve povabil na delovnem obisku v Parizu konec aprila, ki je bil namenjen predvsem predsedovanju Svetu EU. V uradu nemške vlade nam slovenskega povabila Merklovi sicer niso potrdili, zapisali pa so, da lahko komentirajo le vabila na dogodke, ki se jih kanclerka tudi udeleži.

Dostop do prizorišča naj bi bil varovan z dvema pasovoma

Varnost bodo na slovesnosti zagotavljali policisti. Kot so pojasnili, vedno upoštevajo vse trenutno znane okoliščine in prilagodijo varovanje. V okolici prireditvenega prostora bo gibanje omejeno, so pojasnili na Policijski upravi Ljubljana. Omejen bo dostop do Trga republike, Šubičeve ulice in okolice državnega zbora.

Policist pred parlamentom
Borut Živulovič /BOBO

Po naših informacijah pa naj bi bila zaradi visokega varnostnega tveganja okolica zaprta. Dostop do prizorišča naj bi bil razdeljen na dva pasova: v rdeč pas bodo predvidoma lahko vstopili zgolj povabljeni in akreditirani, drug pas pa naj bi bil dostopen za druge goste, ne pa tudi za protestnike. Za vstop na prizorišče bo veljal pogoj PCT – preboleli, cepljeni, testirani, izhaja iz vabila medijem na prireditev. Policija bo podrobnejše informacije o varovanju prireditve predstavila v četrtek.

Po navedbah vladnega urada za komuniciranje (Ukom) bo proslava odprta tudi za prebivalce, k prihodu jih je na družbenih omrežjih povabil celo premier Janša. Na vprašanja, kako bo urejen njihov dostop do prizorišča, in na številna druga vprašanja, ki smo jih Ukomu zastavili že v torek zjutraj, odgovorov nismo prejeli.

VABLJENI!25. junij je dan vseh dni. Dan, ko smo uresničili sanje in jih naslednje dni leta 1991 vsemu navkljub obranili v Vojni za Slovenijo.Proslavimo ga skupaj. ZA SLOVENIJO.

Posted by Janez Janša on Tuesday, June 22, 2021

Od zvonjenja cerkva do predaje predsedovanja EU

Protokolarni del proslave se bo, sodeč po scenariju, začel z zvonjenjem cerkvenih zvonov. Oglasili naj bi se po vseh ljubljanskih cerkvah, organizatorji predlagajo, da sočasno zazvonijo tudi drugod po državi. Po naših informacijah so organizatorji zaprosili RTV Slovenija, naj prenos začne tako zgodaj, da bodo lahko zvonjenje zvonov slišali tudi gledalci.

Slovesnosti, katere scenarist je Igor Pirkovič, režiser pa Roman Končar, naj bi se udeležili vsi najvišji predstavniki slovenske države. Kot slavnostni govornik bo zbrane nagovoril predsednik republike Borut Pahor, ki bo najavil še minuto molka v spomin na umrle v vojni za Slovenijo.

Lanskoletna proslava je povzročila precej vroče krvi, ker so z nje – sklicujoč se na protikoronske ukrepe – izločili praporščake veteranskih organizacij. Letos naj si takšnega ravnanja ne bi privoščili: na proslavo so vabljeni predstavniki vseh veteranskih organizacij.

Po predsednikovem nagovoru bo nadškof  Stanislav Zore blagoslovil osamosvojitveno lipo. To naj bi na slovesnosti izrisali z laserjem.

Tuji gostje se bodo na oder povzpeli ob glasbi iz svojih domovin. Tako scenarij predvideva, da bo pred nagovorom Kurza zadonela Na lepi modri Donavi, Plenković se bo na oder podal ob pesmi Moja domovina,  Orban ob taktih Tyukodi csardas, pred nastopom Draghija pa naj bi orkester zaigral del Nabucca. Prek videa bodo Sloveniji čestitke izrekli tudi znani Slovenci, a večina še ostaja skrita. V scenariju, ki smo ga pridobili, je izpostavljen zgolj Boris Pahor.

V zadnjem delu proslave, v katerem bo Portugalska Sloveniji simbolično predala predsedovanje Svetu EU, bo na oder stopil tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Po rokovanju portugalskega zunanjega ministra Augusta Santosa Silve in premierja Janše ter izmenjavi darila pa bo zbrane nagovoril še slovenski predsednik vlade.

Na skoraj dveurni proslavi bodo z recitiranjem pesmi slovenskih avtorjev nastopili Tone KuntnerMatija Stipanič in Alenka Tetičkovič. Predvajali bodo tudi tematski povedni film slovenskega režiserja Mitje Okorna. Ob 23. uri se bo obeležitev praznika zaključila z ognjemetoma s stolpnice TR2 in poslopja DZ.

Od tisočletnih sanj, od ponižanj, od trpljenja, od upanja, do srca, do tega, kar smo dosegli in kjer smo danes. Do navdiha za naprej, s spominom za nazaj.

Besede, ki naj bi jih po scenariju Igorja Pirkoviča na petkovi proslavi izrekla napovedovalka Bernarda Žarn.

Na Prešernovem trgu alternativna proslava

Tako kot lani se bodo tudi letos na dan uradne proslave v prestolnici zbrali protivladni protestniki. Ob 19. uri bodo na Prešernovem trgu pripravili tako imenovano alternativno proslavo. V Protestni ljudski skupščini namreč poudarjajo, da državna proslava ni proslava za ljudi.

Lani se je alternativne proslave udeležilo nekaj tisoč ljudi, v petek jih eden vidnejših protestnikov Jaša Jenull pričakuje vsaj toliko, kot se jih je zbralo na protestu 28. maja (po takratnih ocenah je bilo na križišču Celovške in Tivolske ceste med 10.000 in 30.000 ljudi). Udeležbo so ponovno napovedali tudi v petih sindikalnih centralah.

alternativna proslava
Borut Zivulovic/BOBO

Naša zahteva je jasna: biti enakovreden socialni partner, ki se v socialnem dialogu dogovarja, usklajuje in pogaja o ustreznih rešitvah za delavce. Tako so pred petkovo udeležbo na protestniški proslavi zapisali v petih sindikalnih centralah – Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, Konfederaciji sindikatov Slovenije Pergam, Konfederaciji sindikatov javnega sektorja, Konfederaciji sindikatov 90 Slovenije in KNSS Neodvisnost.

Po njihovih navedbah postajajo vse glasnejši pozivi njihovih članov, da je čas za prave sindikalne proteste, saj dialoga že dolgo ni več. Napovedujejo, da bodo v primeru, če bo vlada še naprej zavračala socialno partnerstvo in ignorirala sindikate, njihove centrale jeseni organizirale sindikalne proteste.

Jenull: Uradna proslava bo proslava izbrancev

“Ne zanima nas nostalgija za preteklostjo in čestitanje samim sebi ob obletnici, temveč bomo izpostavili kritičen pogled na trenutno situacijo in se zazrli v prihodnost. Kot del protesta bomo predstavili iniciative, ki bi lahko Slovenijo prihodnjih 30 let naredile boljšo od Slovenije v preteklih treh desetletjih,” je dejal Jenull. Uradna proslava bo po njegovih navedbah proslava izbrancev, “ki so v veliki meri soodgovorni, da so vladavina prava, svoboda medijev in druge vrednote padle tako nizko”.

Jaša Jenull
Žiga Živulovič jr./BOBO

V Protestni ljudski skupščini so kritični tudi do vloge, ki je na proslavi namenjena Cerkvi. Ta pri osamosvajanju in njeni viziji ni imela ključne vloge, so opozorili. “Gre torej za vsiljevanje vere, za vmešavanje vere v politiko, kamor ta, tudi po ustavi, absolutno ne sodi,” so zapisali.

Spomnili so še na lanskoletno Protestno ljudsko skupščino, na kateri je sodelovalo okoli 3.000 ljudi. Glavne zahteve, pobude in priporočila so zbrali v knjižici Smernice Protestne ljudske skupščine, ki po njihovih besedah predstavlja vizijo Slovenije, v kateri imajo ljudje in okolje prednost pred kapitalom in korupcijo. Napovedali so, da bodo v petek razdelili več kot 10.000 izvodov in pozvali udeležence, naj prispevajo k uresničevanju teh ciljev.

Na alternativni proslavi na Prešernovem trgu se bodo zvrstili nagovori predstavnikov akademske sfere, sindikatov, veteranov boja za Slovenijo iz leta 1991,  študentov, medijev, okoljevarstvenih organizacij, ženskih kolektivov, kulturnikov, izbrisanih in drugih. Protestna ljudska skupščina pa je napovedala še pester kulturni program, ki bo po njihovih navedbah “očitno nasprotje kulturni sedmini” na Trgu republike. Med drugim so napovedali Kombinatke, Pantaloons, Zborke, Nikolovski, Janija Kovačiča in Zorana Predina.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje