Za bodoče študente vendarle enaki vpisni pogoji

Univerza v Ljubljani
Univerza v Ljubljani. (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Po tem, ko sta bili Univerza v Ljubljani in Univerza na Primorskem zaradi strogih zahtev Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu (Nakvisa) za naslednje študijsko leto prisiljeni zaostriti pogoje za vpis na več študijskih programov glede na smer predhodne izobrazbe, sta sedaj v sodelovanju z ministrstvom za visoko šolstvo dosegli dogovor o dveletnem prehodnem roku. Rok za vpis v letošnjem letu se zaradi tega podaljšuje za teden dni.

Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič je podpisal sklep o dopolnitvi razpisa in podaljšanju roka za vpis v dodiplomske in enovite študijske programe za prihodnje študijsko leto na univerzah v Ljubljani in na Primorskem. Za spremembe vpisnih pogojev, ki jih je univerzama naložila Nacionalna agencija za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis), bosta univerzi tako imeli na voljo dveletno prehodno obdobje, kakor že velja na mariborski univerzi. Prav tako univerzi podaljšujeta možnost vpisa za en teden.

“Čeprav smo od Nakvisa zahtevali, da nam omogoči prehodno obdobje, v katerem bi se uveljavilo novo razumevanje prehodnosti med srednješolskimi in visokošolskimi programi, je Nakvis to zahtevo odločno zavrnil,” so sporočili z ljubljanske univerze. Svoje so tako dosegli v sodelovanju s pristojnim ministrstvom. Slednjega so k ukrepanju pozvali takoj po objavi prvotnega razpisa 3. februarja, pravijo, da bodo lahko le tako odpravili “krivično stanje za posamezne dijake in dijakinje iz prihajajoče generacije in zagotovili enakopravne pogoje za vpis na nacionalni ravni”.

Nenadna sprememba vpisnih pogojev razburila dijake

Spomnimo, da se Univerza v Ljubljani ni strinjala z nenadno zaostritvijo vpisnih pogojev za naslednje študijsko leto, ki jo je zahteval Nakvis. Konkretno so se spremenili pogoji za vpis dijakov s poklicno maturo in opravljenim petim predmetom v univerzitetne študijske programe. Po spremembah Nakvisa bi se lahko vpisali le še v študijske programe, ki se pokrivajo s programi srednjih šol, na katerih so opravljali maturo.

Nenadna zahteva je razburila tako dijake, ki so bili sodeč po izkušnjah svojih predhodnikov vajeni, da se s poklicno maturo in opravljenim petim predmetom lahko vpišejo skorajda na katerikoli univerzitetni študijski program na ljubljanski univerzi, kot samo univerzo, ki je spremembo prepoznala kot diskriminatorno in Nakvis pozvala, naj za izvedbo zahteve omogoči prehodno obdobje.

Do neenakopravnega položaja dijakinj in dijakov je prišlo predvsem zato, ker so se lahko dijaki na mariborsko univerzo vpisali pod enakimi pogoji kot pretekla leta, saj je zanje že od začetka veljalo dveletno prehodno obdobje, univerzi v Ljubljani in na Primorskem pa sta morali vpisne pogoje na nekaterih programih spremeniti že pri letošnjem vpisu. To je pripeljalo do diskriminacije dijakinj in dijakov, ki so se želeli vpisati na omenjeni univerzi tako v primerjavi s prejšnjimi generacijami kot v primerjavi z vrstnicami in vrstniki, ki se želijo vpisati na mariborsko univerzo. Na podlagi sklepa, ki ga je Papič tako za ljubljansko kot za primorsko univerzo podpisal danes, bo omenjena diskriminacija odpravljena, so zapisali na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.