Za direktorico TVS se je pravilno prijavila le Natalija Gorščak

Slovenija 16. Maj 202221:06 > 21:592 komentarja
Delite:
Nataiija Gorščak
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je programskemu svetu RTV Slovenija podal predlog za soglasje, da za direktorico Televizije Slovenija imenuje Natalijo Gorščak. Ta je mesto direktorice TV Slovenija že zasedala, vendar jo je Grah Whatmough 20. avgusta lani s položaja razrešil.

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je na Programski svet RTV Slovenija naslovil prošnjo za predhodno soglasje k imenovanju Natalije Gorščak za direktorico Televizije Slovenija, so sporočili z RTV Slovenija. Za soglasje bi moralo glasovati najmanj 15 od 29 članov programskega sveta, česar pa v trenutni sestavi tega organa ni mogoče pričakovati.

Razpis za direktorja TV Slovenija se je zaključil v petek, v predvidenem roku pa sta prispeli dve prijavi. Kot so sporočili z RTV Slovenija, je bila v skladu z zahtevami razpisa le prijava Natalije Gorščak, druge prijave, ki je bila poslana po elektronski pošti, pa niso obravnavali.

Kot je Grah Whatmough med drugim zapisal v utemeljitvi predloga, naslovljenega na programski svet, “po tehtnem premisleku in glede na formalno izpolnjevanje pogojev” za imenovanje na mesto direktorja TVS programski svet naproša za predhodno soglasje k imenovanju Gorščakove za direktorico TVS. V nadaljevanju je pojasnil, da je Natalijo Gorščak avgusta lani sicer razrešil z mesta direktorice TVS in razloge oprl predvsem na “njeno neukrepanje in opuščanje dolžnega ravnanja v času nujnih in prepotrebnih sprememb v izjemno zahtevnem javnem medijskem okolju, kakor tudi njeno neupoštevanje statutarnih določil ter ugotavljanja navzkrižij interesov”.

“Odločitev, da torej predlagam Natalijo Gorščak za direktorico Televizije Slovenija, se zato zdi na prvi pogled nesmiselna,” je zapisal. Vseeno pa jo pojasnjuje na podlagi dejstva, da TVS, katere v.d. direktorja je zdaj sam, “ne samo potrebuje, pač pa si tudi zasluži direktorja s polnim mandatom, ki bo deloval predano, zakonito in v luči javnega poslanstva”. K njegovi odločitvi pa je, kot je pojasnil, prispevalo tudi dejstvo, da so pred TVS pomembna imenovanja kar treh odgovornih urednikov programov, česar pa ni mogoče opraviti brez imenovanega direktorja televizije oziroma vršilca dolžnosti.

Glede na pretekla razhajanja bo v primeru podanega predhodnega soglasja s strani programskega sveta po njegovi oceni potrebnih več pogovorov, da bosta uskladila poglede na kratkoročne in srednjeročne naloge in cilje. Moja pričakovanja glede delovanja direktorja enote se namreč niso spremenila, je zapisal. Tako v primeru imenovanja od nove direktorice pričakuje, da izvede prepotrebne spremembe, uvede programske novosti ter predvsem ravna v skladu s statutom ter vsemi internimi akti. “V tej luči se bom temeljito pogovoril tudi glede najine bodoče komunikacije z mediji. V svojem mandatu si namreč ves čas prizadevam, da bi probleme najprej reševali interno in se le v izjemnih primerih obrnili na zunanjo javnost,” je zapisal Grah Whatmough.

“Javnost pričakuje, da svoje delo opravljamo strokovno, profesionalno – to je v luči javnega poslanstva tega pomembnega javnega zavoda – in da umazanega perila ne peremo v javnosti,” je menil, verjame pa, da se bosta z Gorščak glede tega uspela ustrezno dogovoriti.

Gorščak je že bila direktorica TV Slovenija, vendar jo je direktor Andrej Grah Whatmough avgusta lani s tega položaja razrešil. Za v. d. direktorja je bil nato imenovan Valentin Areh, ki se na zadnji razpis ni prijavil. Vodenje TV Slovenija je po preteku Arehovega polletnega mandata kot v. d. v tem času prevzel generalni direktor.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar