Za garažo v Ljubljani tudi 40 tisoč evrov

Slovenija 17. Okt 202120:03 1 komentar
Garaže, garaža
N1

Za parkirno mesto ali garažo boste v Ljubljani odšteli od nekaj tisoč evrov pa tudi več kot 40 tisočakov. Nakup novega stanovanja še ne pomeni, da vam ob tem pripada prostor za vašega jeklenega konjička.

V Sloveniji v zadnjih letih zaznavamo visoko rast cen nepremičnin. Kljub epidemiji se je tudi lani cena kvadratnega metra stanovanja zvišala. Najdražja so stanovanja v Ljubljani, v kateri kvadratni meter rabljenega stanovanja stane 3.000 evrov.

Poleg stanovanj se v glavnem mestu dražijo tudi parkirna mesta oziroma garaže. Nepremičninska posrednica in vodja razvoja kadrov Monika Brilli iz agencije Re/Max Ljubljana temu pritrjuje, dodaja pa, da v tem primeru ne moremo govoriti o tako skokoviti rasti kot pri stanovanjih.

Zemljevid evidence trga nepremičnin kaže, da boste za nakup parkirnega mesta oziroma garaže v Ljubljani odšteli od nekaj tisoč do nekaj deset tisoč evrov.

Kot pravi Monika Brilli, so razlike med cenami zelo velike, vendar sama lokacija v tem primeru ne igra tako velike vloge, bolj je pomembno pomanjkanje razpoložljivih parkirišč na posameznem območju. “Parkirna mesta so najdražja na tistih lokacijah, ki so zelo gosto poseljena, na razpolago pa je izredno majhno število parkirnih mest tako na zasebnih kot javnih površinah. Cene za posamezno parkirno mesto se tako gibljejo med 7.000 in tudi več kot 40.000 evrov,” pojasnjuje sogovornica.

garaža
Srdjan Živulović/BOBO

Parkirna mesta na Bavarskem dvoru za 30 tisoč evrov

Pred štirimi leti je parkirne prostore v prizidku garažne hiše Kozolec na Bavarskem dvoru prodajala tudi ljubljanska občina. Izhodiščna cena za parkirni prostor je znašala 30.500 evrov. Parkirni prostori so bili veliki 12 kvadratnih metrov, vsi so bili v tretji kletni etaži.

V Ljubljani je največje pomanjkanje parkirnih mest v središču mesta in na gosteje poseljenih območjih, kjer prevladujejo starejše stolpnice (Šiška, Dravlje, Fužine), pravi nepremičninska agentka. Kot pojasnjuje, je v okolici novogradenj parkirnih mest dovolj, saj zakonodaja investitorjem nalaga, da morajo ob vsaki novogradnji poskrbeti za zadostno število parkirnih mest.

Pomanjkanje parkirišč v središču mesta

Težave s pomanjkanjem pa imajo zlasti nekateri stanovalci v središču mesta. Številna parkirna mesta so namreč odkupila ali najela podjetja, ki se ukvarjajo s souporabo vozil, mnoga pa so rezervirana za avtomobile ministrstev in veleposlaništev, zato parkiranje na njih ni dovoljeno. Iskanje parkirnega mesta je tako za stanovalce teh območij postalo še večji izziv.

S stanovanjem ne dobite nujno parkirnega mesta

Nakup novega stanovanja še ne zagotavlja prostora za jeklenega konjička. Kupci stanovanj morajo velikokrat za nakup parkirnega prostora plačati še nekaj dodatnih tisočakov. V Šiški v Ljubljani je treba tako na primer za parkirni prostor projekta Kvartet odšteti še 18 tisoč evrov.

Kot nam pove Brilli, se garažna mesta prodajajo individualno ali skupaj s stanovanji kot del vezanega posla. “Agencije sodelujemo predvsem pri prodajah stanovanj skupaj z garažnimi mesti in manj pri prodajah individualnih parkirnih mest. Razlog gre iskati predvsem v nižjih vrednostih transakcij in posledično manj atraktivnem segmentu za posrednike,” pojasnjuje.

Tako kot pri nakupu stanovanj in drugih nepremičnin pa morajo biti kupci previdni tudi pri nakupu parkirnega prostora oziroma garaže. Kot pojasnjuje, morajo biti pozorni predvsem na pravni status, upravni status in dostop, prav tako na ceno, ponudbo in likvidnost, če parkirno mesto kupujejo kot naložbo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje