Za koliko bo novo plačevanje socialnih prispevkov obremenilo proračun?

Slovenija 22. Jan 202414:09 0 komentarjev
Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve
Foto: Aljaž Uršej/N1

Pri izplačilu januarskih plač bodo socialni prispevki za javne uslužbence, napotene v tujino, obračunani od njihovih dejanskih bruto plač v tujini in ne več od plač, ki bi jih za svoje delo prejeli v domovini. Za koliko bo novo plačevanje socialnih prispevkov obremenilo proračun?

Z januarjem je začela veljati sprememba zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki jo je prinesel marca lani sprejeti zakon o čezmejnem izvajanju storitev. Po tej spremembi osnova za obračun in plačilo socialnih prispevkov javnega uslužbenca, napotenega v tujino, ni več plača, ki bi jo za svoje delo dobival v domovini, temveč dejanska bruto plača v tujini. Ta pa je praviloma precej višja kot plača v domovini. Ker so se vladajoči dogovorili, da se omenjena sprememba ne bo odrazila na neto izplačilih javnih uslužbencev, napotenih v tujino, bodo višji socialni prispevki v celoti bremenili državni proračun.

Največ javnih uslužbencev, napotenih v tujino, je zaposlenih na obrambnem in na zunanjem ministrstvu. Obe ministrstvi smo vprašali, kolikšni bodo zaradi omenjene spremembe dodatni stroški za socialne prispevke. Na obrambnem ministrstvu ocenjujejo, da bo dodatna obremenitev za njihove zaposlene letos znašala 3.770.078,35 evra, in sicer 2.672.401,59 evra za socialne prispevke sodelujočih na mednarodnih operacijah in misijah ter 1.097.676,76 evra za zaposlene na različnih predstavništvih v tujini. Izračun so naredili na predpostavki, da je v tujini največ 651 zaposlenih na obrambnem ministrstvu: 541 na mednarodnih operacijah in misijah, 110 pa na različnih predstavništvih. Te številke sicer varirajo: decembra lani je bilo na misijah 428 in na predstavništvih 114 zaposlenih na ministrstvu za obrambo.

Dodatni stroški za uslužbence zunanjega ministrstva, napotene v tujino – teh je trenutno 324 – pa bodo po navedbah ministrstva za zunanje in evropske zadeve v letošnjem letu znesli približno 3.335.000 evrov. Medtem ko bo ministrstvo za obrambo denar zagotovilo “iz proračuna v okviru plačnih postavk ministrstva”, pa zunanje ministrstvo očitno računa, da mu bo na pomoč priskočilo ministrstvo za finance. “V skladu s sklepom vlade je ministrstvo za finance zadolženo, da organom zagotovi potrebna dodatna finančna sredstva. Gre za izvrševanje uredbe o spremembah uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini z dne 15. 12. 2023,” so navedli na zunanjem ministrstvu.

Na ministrstvu za finance pa so pojasnili, da mora njihov resor na podlagi sprejetega vladnega sklepa zagotoviti dodatne pravice porabe. “Če resorna ministrstva sredstev ne bodo mogla delno ali v celoti zagotoviti v okviru svojih proračunov, se bodo zagotovila s prerazporeditvami. Država vedno zagotovi denar za plače javnih uslužbencev,” so navedli.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!