Za novomeškega škofa imenovan Andrej Saje

Slovenija 30. Jun 202114:00 > 14:01 1 komentar
Andrej Saje
Žiga Živulović/BOBO

Papež Frančišek je za novega novomeškega škofa imenoval Andreja Sajeta. Saje, rojeni Novomeščan, je duhovnik ljubljanske nadškofije, do zdaj pa je bil sodni vikar Metropolitanskega cerkvenega sodišča v Ljubljani in docent na ljubljanski teološki fakulteti, so sporočili iz Slovenske škofovske konference. V škofa bo posvečen 26. septembra.

Saje se je papežu že zahvalil za imenovanje. “Škofovsko službo sprejemam v veri v troedinega Boga in njegovo milost ter pomoč,” je zapisal v zahvali. Za opravljeno delo se je zahvalil tudi dosedanjemu novomeškemu škofu Andreju Glavanu, ki se od škofovske službe poslavlja, ker je dopolnil 75 let.

Saje se je rodil leta 1966 v Novem mestu. Osnovno šolo je obiskoval v Mirni Peči, Srednjo naravoslovno-matematično šolo pa v Novem mestu. Po odsluženem vojaškem roku je jeseni 1986 stopil v Bogoslovno semenišče v Ljubljani in se vpisal na ljubljansko teološko fakulteto, kjer je leta 1991 diplomiral iz bibličnih ved.

Aktiven tudi v Pastorali

Jeseni 1997 je odšel na študij v Rim, kjer je na tamkajšnji fakulteti za kanonsko pravo Papeške univerze Gregoriane leta 1999 končal magisterij. Na isti fakulteti je nato vpisal doktorski študij in leta 2003 postal doktor kanonskega prava s specializacijo v pravni sodni praksi.

Po vrnitvi v Slovenijo aprila 2003 je bil imenovan za generalnega tajnika in tiskovnega predstavnika Slovenske škofovske konference, za študijskega prefekta v bogoslovnem semenišču, za sodnika metropolitanskega cerkvenega sodišča, maja 2009 pa tudi za docenta pri katedri za kanonsko pravo na ljubljanski teološki fakulteti. Imenovan je bil tudi za člana cerkvene komisije za ureditev odnosov z državo, od začetka sodeluje pri ustanavljanju Katoliške univerze oziroma Katoliškega inštituta.

Poleg znanstvenega področja je aktiven tudi v pastorali. Službo duhovnega pomočnika je med letoma 2013 in 2015 opravljal v župniji Ljubljana Ježica, od leta 2014 pa je duhovni pomočnik v slovenskih župnijah v Selah in na Bajdišah v krško-celovški škofiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje