Za prebolevnike pogoj PCT podaljšan na 8 mesecev

Koronavirus 06. Sep 202107:00 > 08. Sep 2021 17:45 0 komentarjev
Aplikacija PCT
Žiga Živulović jr./BOBO

Vlada je na sobotni dopisni sprejela odlok, ki med drugim prebolevnikom bolezni covid-19 pogoj PCT podaljšuje na osem mesecev. Pogoj velja od danes.

Prebolevnikom bolezni covid-19 je vlada potrdilo za izpolnjevanje pogoja PCT (prebolevniki, cepljeni, testirani) podaljšala s šest na osem mesecev. Kot je zapisano v odloku, je črka P izpolnjena, če osebe razpolagajo z dokazilom o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki ni starejši od deset dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od 240 dni oziroma z dokazilom o prebolelosti in dokazilom o cepljenju, s katerim dokazujejo, da so bili v obdobju, ki ni daljše od 240 dni od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma od začetka simptomov, cepljene z enim odmerkom cepiva. Odlok, ki ga je vlada sprejela na sobotni dopisni seji, je v veljavo stopil danes.

Da številne države prebolevnikom podaljšujejo veljavnost potrdila, je v oddaji N1 STUDIO povedala vodja vladne svetovalne skupine Mateja Logar. Kot je dodala, prebolelost vsekakor nudi zaščito. “Čeprav je manj podatkov kot za cepljene, trenutno ne kaže, da bi v prvih devetih mesecih po preboleli okužbi ponovno zbolevali,” je dejala infektologinja.

Vse o pogoju PCT: kdaj in ga kako izkazujemo?

 

ČRKA P za PREBOLELOST:

Prebolelost bolezni covida-19 se lahko izkaže z dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni in ni starejši od 240 dni.

ČRKA C za CEPLJENE:

Cepljenost se lahko izkaže s potrdilom o cepljenju. Potrdilo o cepljenju je lahko izpolnjena pripravljena kartica proizvajalca ali cepilnega mesta, vpis v Knjižico o cepljenju ali izdano potrdilo o opravljenem cepljenju. Imetniki digitalne identitete lahko potrdilo pridobijo tudi na spletnem mestu zVem.

Dokazilo o cepljenju zoper covid-19 oseba izkazuje, da je prejela:

– drugi odmerek cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer, cepiva Spikevax (COVID-19 Vaccine) proizvajalca Moderna, cepiva Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology, cepiva CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech, cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm, cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca in cepiva Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca ali kombinacijo dveh predhodno naštetih cepiv.

– prvi odmerek cepiva COVID-19  Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag.

Za tiste, ki izkažejo prebolelost z dokazilom in so se v obdobju do 240 dni od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma od začetka simptomov cepili z enim od zgoraj navedenih cepiv, zadostuje že en odmerek. Status cepljenega pridobi od dneva prejema cepiva.

ČRKA T za TESTIRANJE:

Pogoj se lahko izpolnjuje tudi z opravljenim testiranjem na virus Sars-CoV-2 (koronavirus), če je rezultat testa negativen. Veljavni so tako testi z metodo verižne reakcije s polimerazo (PCR) kot tudi hitri antigenski testi (HAG). Negativen rezultat testa HAG ne sme biti starejši od 48 ur, rezultat PCR testa pa ne starejši od 72 ur.

Do 12. septembra 2021 se šteje, da oseba izpolnjuje pogoj PCT, če predloži dokazilo, da je od prejema prvega odmerka cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca ali cepiva Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca minilo najmanj 21 dni.

VIR: Cepimo se 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!