Ali naj se cepljeni z Janssenom odločijo za mRNK poživitev?

Koronavirus 08. Sep 202110:00 > 10:19 2 komentarja
Cepljenje Covid 19
Grgo Jelavić, PIXSELL/BOBO

Začenja se cepljenje s poživitvenim odmerkom. Strokovnjaki ga priporočajo starejšim od 70 let in posebej ranljivim kroničnim bolnikom, na svojo željo pa se lahko zanj odločijo tudi preostali. Bi lahko bil poživitveni odmerek koristen tudi za približno 90 tisoč cepljenih s cepivom Janssen, ki so v nasprotju z drugimi prejeli zgolj en odmerek?

Komu stroka priporoča tretji odmerek?

Strokovna skupina za cepljenje NIJZ poživitveni odmerek priporoča vsem stanovalcem domov za starejše. Ti so bili namreč cepljeni najprej, s prvim odmerkom Pfizerjevega cepiva že konec decembra. Poleg njih tretji odmerek priporočajo tudi starejšim od 70 let in posebej ranljivim kroničnim bolnikom (nekaterim bolnikom z rakom, hudimi obolenji pljuč, tudi težko obliko astme, več kroničnimi boleznimi, odraslim z Downovim sindromom in drugim).

Ali naj se za poživitveni odmerek odločijo tudi drugi, s čim in kdaj?

Poleg zgoraj navedenih lahko svojo imunost poživijo tudi vsi ostali, ki si tega želijo. Ne glede na to, s čim so bili cepljeni v prvo, se za poživitveni odmerek uporabi cepivo mRNK (Pfizerja, Moderne). Priporočen presledek med osnovnim in poživitvenim odmerkom je vsaj šest mesecev. Ker poživitveni odmerek cepiva za zdaj ni registriran, morajo tisti, ki ga želijo prejeti na lastno željo, izpolniti posebno izjavo.

“Za poživitveni odmerek se lahko odloči vsak, ki si tega želi,” nam je povedala vodja svetovalne skupine za cepljenje dr. Bojana Beović, “je pa to prepuščeno njim samim. Cepljenim s cepivom Janssen ga ne priporočamo posebej.”

Dr. Roman Jerala s Kemijskega inštituta pa je dejal, da bi bil po njegovem mnenju poživitveni odmerek smiseln tudi za cepljene z Janssenom. “Podatkov za cepivo Janssen je malo, bi pa iz drugih raziskav lahko sklepali, da en odmerek ne nudi dobre zaščite, sploh pred okužbo.”

V ZDA so prve prebivalce s cepivom Janssen cepili več kot dva meseca po začetku cepljenja s cepivom Moderne in Pfizerja. Na spletni strani ameriškega centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je zapisano, da “je verjetno, da bodo cepljeni z Janssenom potrebovali poživitveni odmerek, več pa bo znano v prihodnjih tednih”.

Tako cepivo Janssen kot AstraZenece sta vektorski cepivi. Medtem ko zdravniki za tiste, ki so prejeli en odmerek AstraZenece, priporočajo, naj se v drugo cepijo s cepivom mRNK, pa kliničnih študij, ki bi potrjevale učinkovitost poživitvenega mRNK odmerka za cepljene z Janssenom ni. Farmacevtsko podjetje Johnson & Johnson je v svoji študiji ugotovilo, da so cepljeni z njihovim cepivom dobro zaščiteni osem mesecev po cepljenju, drugi odmerek istega cepiva pa to zaščito še okrepi. “Od farmacevtskega podjetja ne moremo pričakovati, da bo naredilo študijo učinkovitosti in za drugi odmerek priporočilo cepivo drugega proizvajalca,” je pojasnil dr. Jerala.

Zanimivo je, da je v omenjeni študiji sodelovalo 20 cepljenih oseb in pet oseb, ki so prejele placebo. Med 20 cepljenimi so bili trije, ki jim je v opazovanem obdobju koncentracija protiteles skokovito narasla: eden je v blagi obliki prebolel covid-19, druga pa sta prejela odmerek mRNK cepiva. Podatkov teh treh oseb v študiji niso upoštevali, na podlagi ostalih 17 pa so sklenili, da cepivo Janssen nudi učinkovito zaščito.

Varni pred hudo obliko, ne pa pred okužbo?

Podatki kažejo, da nas vsa cepiva učinkovito varujejo pred hudim potekom bolezni. V slovenskih bolnišnicah je trenutno med hospitaliziranimi okrog petina cepljenih, a so to večinoma ljudje z oslabljenim imunskim sistemom, pri katerih so cepiva slabše učinkovita.

Bi pa lahko poživitveni odmerek pomenil tudi boljšo zaščito pred okužbo. Koncentracija protiteles je namreč po cepljenju velika, sčasoma pa začne upadati. Kot je pojasnila dr. Beović, po cepljenju nastane večja koncentracija protiteles na sluznici v ustih in nosu. Tako se naša obramba z virusom bori že na ‘prvi frontni črti’ in nas ščiti pred okužbo, s tem pa tudi pred tem, da bi okužili koga drugega.

Iz spodnje tabele je videti, kako po cepljenju pada zaščita pred okužbo, medtem ko zaščita pred hudim potekom bolezni ostaja. Podatki so iz Izraela, kjer so prebivalstvo množično cepili s cepivom Pfizerja (podatki so prilagojeni glede na starost, spol in tedensko incidenco okužb, da odsevajo pravo stanje v populaciji).

Podatki kažejo, da je bila zaščita pred okužbo dva meseca po cepljenju 75-odstotna, tri mesece po cepljenju 67-odstotna, štiri mesece po cepljenju 44-odstotna in pet mesecev po cepljenju le še 16-odstotna. Tudi na podlagi teh podatkov je bil Izrael prva država, ki je prebivalcem omogočila cepljenje s tretjim odmerkom.

Dr. Roman Jerala svetuje, naj se tisti, ki želijo poživitveni odmerek, zanj odločijo čimprej, saj se število okužb zelo povečuje in je verjetnost, da se bomo okužili s koronavirusom, vse večja. Posebej priporočljiva bi bila po njegovih besedah poživitev za vse, ki bi lahko okužili druge, med njimi zaposlene v zdravstvu in šolstvu. Iz ljubljanskega kliničnega centra so že sporočili, da bodo cepljenje s tretjim odmerkom za zaposlene in paciente izvajali po razporedu, kot je potekalo osnovno cepljenje. “Vsi cepljeni boste prejeli SMS-obvestilo o načrtovanem cepljenju s tretjim odmerkom,” so zapisali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje