Za predsednico sveta UKC Ljubljana zopet izvoljena Irma Gubanec

Slovenija 13. Sep 202321:40 0 komentarjev
UKC Ljubljana
Foto: Denis Sadiković/N1

Na konstitutivni seji sveta Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, do katere je prišlo zaradi sprememb zakonodaje v mandatu aktualne vlade, so člani za predsednico izvolili predstavnico vlade Irmo Gubanec, ki je to funkcijo opravljala tudi v prejšnji sestavi sveta.

Aktualni člani sveta UKC Ljubljana so poleg Irme Gubanec še Tomaž Slana, Igor Alfirević, Suzana Bolčič Agostini kot predstavniki vlade, Bojan Ivanc je predstavnik zavarovancev, Gorazd Plevnik pa predstavnik uporabnikov. Predstavnik delavcev je Matjaž Turel, ki je po aktu o ustanovitvi tudi podpredsednik sveta UKC.

Razlog za spremembe je v zakonodajnih spremembah aktualne vlade. Zdaj že nekdanji minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je ob prevzemu zdravstvenega resorja napovedal profesionalizacijo svetov zdravstvenih zavodov. Pravno podlago za to je prinesel julija lani sprejet zakon o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti v zdravstvu.

Vlada je morala na podlagi zakona najprej uskladiti akte o ustanovitvi zavodov – to je storila tik pred koncem lanskega leta, nato pa so bili na potezi sveti zavodov, ki bi morali po zakonu v 60 dneh uskladiti svoje statute, česar nekateri niso storili. 30. avgusta je vlada v svete tistih zavodov, ki so statute uskladili – gre za večino zavodov -, imenovala po šest članov novih svetov.

Na današnji seji so člani sveta UKC sicer obravnavali tudi poročilo o poslovanju v prvih šestih mesecih letošnjega leta ter poročilo o stanju tekočih investicij.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!