Za vikend lahko živo srebro skoči do 30 stopinj, sledi resen prodor mraza

Slovenija 12. Apr 202413:01 0 komentarjev
Vročina
Foto: Denis Sadiković/N1

Slovenija bo v prihodnjih dneh še pod vplivom toplega zraka, zaradi česar je pred nami vroč konec tedna. V nedeljo bi se lahko temperatura v nekaterih delih Slovenije povzpela do 30 stopinj Celzija. Vroč vikend bodo mnogi izkoristili za izlete in v kombinaciji z deli na cesti bodo verjetno zato ponekod nastajali zastoji.

Pred nami je sončen in topel konec tedna, s temperaturnim vrhuncem v nedeljo, ko bi lahko predvsem ponekod na jugovzhodu države, ki bo pod vplivom jugozahodnega vetra, temperature dosegle 30 stopinj Celzija. Topel bo tudi začetek prihodnjega tedna, nato pa sledi spomladanski prodor hladnega vremena.

V soboto bodo dnevne temperature od 23 do 28, v nedeljo od 25 do 29, ponekod tudi 30.

Ponedeljek bo manj topel kot nedelja, saj bodo temperature podobne sobotnim, nekaj bo oblačnosti. V torek popoldne sledi temperaturni preobrat, saj bo od severa nad naše kraje začel dotekati hladen zrak.

Od spomladanske vročine do spomladanskega snega

Na jugu bo torek morda večji del dneva še topel. Najvišje dnevne temperature bodo okoli 20 stopinj Celzija. Se bo pa čez dan ohladilo. Marsikje bo popoldne bolj hladno kot dopoldne, zares ohladilo pa se bo v sredo, pravi dežurni vremenoslovec na Agenciji RS za okolje (Arso) Jure Cedilnik.

Druga polovica tedna bo bistveno hladnejša z jutranjimi temperaturami od 0 do 5. V torek čez dan, predvsem pa zvečer in v noči na sredo, bo tudi nekaj padavin.

Ob ohladitvi in padavinah se bo meja sneženja spuščala do 800 metrov nadmorske višine, predvsem na Dolenjskem in Notranjskem tudi nižje.

Zmrzal ni izključena

“To bo resen spomladanski prodor hladnega vremena, ki je načeloma običajen, saj ne bo prvič, da bomo imeli aprila sneg. Je pa res, da je bilo  v zadnjih dveh tednih zelo toplo in rastline bujno rastejo. Težava je, kaj se bo zgodilo po teh padavinah, v drugi polovici tedna, ko bo nad nami še vedno razmeroma hladen zrak,” pojasnjuje Cedilnik.

Dodaja, da bo ponekod možna tudi zmrzal, čeprav je za zdaj o tem še prezgodaj govoriti, saj je vremensko dogajanje zelo odvisno od lokacije, porazdelitve oblačnosti in vetra, kar vpliva na to, kako zelo hladno bo.

Vročinski val
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Toplo vreme bo aktiviralo vikend izletnike

Topel vikend bodo kot običajno mnogi izkoristili za izlete. Zaradi tega se predvsem na nekaterih cestah pričakujejo gneča in zastoji.

Zastoji so zaradi del pričakovani na primorski avtocesti med Brezovico in Vrhniko proti Kopru ter na štajerski avtocesti med Šentjakobom in Domžalami proti Mariboru, navajajo na Darsu.

Na štajerski avtocesti bo od sobote od 7. ure do nedelje do 16. ure promet potekal po enem prometnem pasu med priključkoma Slovenske Konjice in Slovenska Bistrica jug proti Mariboru. Na primorski avtocesti bo med Logatcem in Uncem ter med Postojno in Razdrtim promet proti Kopru potekal po enem pasu, od sobote od 19. ure do nedelje do 20. ure. Na podravski avtocesti pa bo v soboto med 5. in 12. uro zaprt uvoz Hajdina proti Hrvaški, poročajo na prometnoinformacijskem centru.

Če se odpravljate proti slovenski Istri, morate upoštevati tudi istrski maraton, ki bo v nedeljo med 9. in 15. uro. Zaradi dogodka bodo občasne popolne zapore na glavnih, regionalnih in lokalnih cestah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!