Za zdravljenje covida-19 starejšim na voljo regeneron

Koronavirus 11. Okt 202117:121 komentar
Janez Poklukar
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Minister za zdravje Janez Poklukar starejšem od 65 let, ki so okuženi s koronavirusom, svetuje naj se z osebnim zdravnikom pogovorijo o zdravljenju z zdravilom regeneron. Ta se uporablja za zgodnje zdravljenje tistih, ki imajo večje tveganje za hud potek bolezni.

Minister za zdravje Janez Poklukar je na tiskovni konferenci vsem starejšim od 65 let svetoval, naj se ob pozitivnem PCR-testu z osebnim zdravnikom posvetujejo o morebitni napotitvi v dnevno bolnišnico na infuzijo zdravila regeneron. Odločitev so po Poklukarjevih besedah sprejeli zaradi večjega tveganja za težji potek covida-19 pri starejših.

Zdravilo regeneron je po Poklukarjevih besedah v Sloveniji na voljo od sredine poletja. Gre za zdravilo, ki temelji na uporabi monoklonskih protiteles. “Uporablja se za zgodnje zdravljenje bolnikov s potrjeno okužbo in za zaščito po kontaktu z okuženo osebo, v primeru, da obstaja tveganje za hud potek bolezni,” je pojasnil Poklukar.

Povedal je, da je Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana 30. septembra posodobila priporočila za uporabo zdravila, ki so bila posredovana vsem bolnišnicam, saj je pri uporabi potreben ustrezen nadzor.

Na ministrstvu za zdravje so poleti v sklopu skupnih evropskih naročil na pobudo stroke prejeli 1000 odmerkov zdravila REGN-COV2 za zdravljenje covida-19.

Uporaba zdravila je po Poklukarjevih besedah predvidena v dnevnih bolnišnicah, predvsem v okviru urgentnih centrov oziroma v domovih starejših občanov pod nadzorom. “Zdravilo je prednostno namenjeno osebam z imunsko pomanjkljivostjo in osebam z dejavniki tveganja za hujši potek bolezni,” je dejal Poklukar. Po njegovem pojasnilu so to starejši od 65 let, osebe s povečano telesno težo, kronično obstruktivno pljučno boleznijo, sladkorno boleznijo ali srčno-žilnimi boleznimi.

Komentari

Vaš komentar