Zabeležili smo najnižje temperature v tej zimi. Koliko časa bodo jutra še mrzla?

Slovenija 07. Feb 202312:36 1 komentar
otoplitev, vreme,gozd,
Profimedia

V mnogih slovenskih krajih so bile današnje jutranje temperature najnižje v tej zimi. V Ljubljani smo zjutraj izmerili –7 stopinj Celzija, na vremenski postaji v Ratečah pa kar –15. V mrzla jutra se bomo zbujali še do konca tedna, nato bo postopoma topleje.

Danes so se prebivalci prestolnice zbudili v najhladnejše jutro te zime. Najnižja jutranja temperatura, izmerjena okrog 7. zjutraj, je bila namreč –7 stopinj Celzija. Tudi po mnogih drugih krajih po Sloveniji je bilo današnje jutro najhladnejše v letošnji zimski sezoni. Ne gre pa, kot opozarja dežurni prognostik z Agencije RS za okolje (Arso) Brane Gregorčič, za nikakršne rekorde: v Ljubljani so vremenoslovci v preteklosti izmerili že okrog –20 stopinj Celzija.

Najhladneje je bilo danes na vremenski postaji Rateče, kjer so izmerili okrog –15 stopinj Celzija.

Nekoliko topleje je bilo ob obali. Četudi so na letališču Portorož zjutraj izmerili skoraj štiri stopinje pod ničlo, pa Gregorčič opozarja, da tamkajšnje temperature – ker gre za ravninsko postajo, kjer se ozračje bolj ohladi – niso reprezentativne za celotno Primorje. V Kopru, Piranu in Portorožu so bile jutranje temperature okrog ničle.

Je bila pa temperatura morja v tej zimi najnižja, saj je februar tradicionalno mesec, ko se morje najbolj ohladi, k temu pripomore tudi mrzli zrak. Tako je bila temperatura, ki je bila denimo na silvestrovo še med 13 in 14 stopinj Celzija, danes le osem stopinj Celzija. Po Gregorčičevi oceni se lahko v naslednjih dneh še za kakšno stopinjo spusti.

Hladno še do petka, nato postopoma topleje

Jutra s temperaturami med –5 in –10 stopinj lahko pričakujemo vsaj še do petka, nato se bo ozračje segrelo.

Dnevne temperature bodo ta teden okrog ničle, v soboto in nedeljo pa že med 5 in 10 stopinjami Celzija. Tudi sicer bo vreme v tekočem tednu za zimske počitnice in smučanje več kot primerno, saj ne pričakujemo nobenih padavin. Četrtek in petek bosta lepa in sončna, nekaj oblačnosti z vzhoda lahko v notranjosti države pričakujemo le jutri. V sredo dopoldne bo torej pretežno oblačno, kar se bo še bolj opazilo na smučiščih.

Smučišča bodo na kulturni praznik v oblakih in megli, dnevne temperature pa bodo okrog –10 stopinj Celzija.

Zaradi jasnega vremena velike temperaturne razlike

V Ratečah, kjer so zjutraj izmerili 15 pod ničlo, se je do okrog 11. ure segrelo do –6, najvišja dnevna temperatura pa naj bi bila popoldne okrog –1 stopinja Celzija. Temperaturne razlike so, kot pojasnjuje Gregorčič, zaradi jasnega vremena, torej še posebej velike, torej tudi do 15 stopinj Celzija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje