Začasni odpravnik poslov v Kijevu v družbi še enega sodelavca

Slovenija 28. Mar 202212:32 2 komentarja
Boštjan Lesjak
Ministrstvo za zunanje zadeve/TWITTER

Slovenskega odpravnika poslov v Kijevu Boštjana Lesjaka spremlja še en sodelavec, so potrdili na zunanjem ministrstvu. Sicer je tudi premier Janez Janša v tvitu sporočil, da je slovensko veleposlaništvo ponovno začelo delovati, hkrati pa razkril, da je v Kijevu "slovenska ekipa".

“Nazaj smo. Slovenska in evropska zastava znova plapolata pred slovenskim veleposlaništvom v Kijevu,” je v angleščini prek Twitterja sporočil premier Janez Janša in zraven objavil tudi dve fotografiji začasnega odpravnika poslov Boštjana Lesjaka, eno pred poslopjem in drugo v notranjosti pred slovensko, ukrajinsko in evropsko zastavo. Ob tem je objavil še poziv h koncu vojne v Ukrajini.

Dodal je, da je “ekipa, ki je včeraj potovala v ukrajinsko prestolnico, videla veliko civilistov, ki se vračajo v mesto”. Kdo je poleg Lesjaka še v tej diplomatski ekipi, pa ni razkril. Prav tako na to vprašanje niso odgovorili iz kabineta predsednika vlade niti iz vladnega urada za komuniciranje. Na zunanjem ministrstvu so potem vendarle za STA potrdili, da Lesjaka v Kijevu spremlja še en sodelavec. Drugih podrobnosti niso razkrili.

V nedeljo so z MZZ tudi sporočili, da je Lesjak varno prispel v Kijev in da bo danes začel opravljati delo odpravnika poslov. Slovensko veleposlaništvo v Kijevu je tako od danes dopoldne znova odprto. Ob tem so objavili tudi sporočilo Lesjaka ob prihodu v ukrajinsko prestolnico, da je mesto prazno, da se slišijo alarmi in detonacije v daljavi, da pa sicer življenje za tiste, ki so ostali v prestolnici, poteka normalno.

Veleposlanik Slovenije Tomaž Mencin, ki je pristojen za Ukrajino, pa po navedbah ministrstva medtem nadaljuje svoje delo iz mesta Rzeszow ob poljsko-ukrajinski meji, od koder delujejo tudi mnogi drugi veleposlaniki, akreditirani v Ukrajini.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje