Začela je veljati novela zakona o maturi. Kaj bo za dijake drugače?

Slovenija 04. Maj 202406:04 2 komentarja
srednja šola, matura, dijak, pisanje, šola
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Začela je veljati novela zakona o maturi, ki omogoča vpogled v ocenjene izpite na splošni maturi in digitalno vlaganje ugovora zoper oceno za prihodnji izpitni rok splošne mature. Prav tako izboljšuje pravico do opravljanja mature v dveh delih, v dveh zaporednih izpitnih rokih.

Novela ureja tudi vodenje osebnih podatkov, ki so bili nekoliko pomanjkljivo opredeljeni. Gre za razširitev evidence z osebnimi podatki, ki jih vodi Državni izpitni center s podatki o elektronskem naslovu kandidatov za opravljanje splošne mature, zaradi omogočanja izvedbe vpogleda in ugovora v digitalnem okolju.

Zakon vzpostavlja podlage za celovitejše evidence o izobraževanju na srednješolski ravni oziroma razširitev evidenc s podatki o izdanih spričevalih o zaključku izobraževanja, izboljšuje pravice do opravljanja mature v dveh delih, tudi za športnike, kar je do sedaj urejal zakon o športu.

Zakon prinaša tudi spremembo v sestavo državne komisije za splošno maturo tako, da bosta namesto dveh učiteljev odslej imenovana dva ravnatelja gimnazij glede na to, da so ravnatelji tisti, ki opravljajo funkcijo predsednikov šolskih maturitetnih komisij.

Rok za uskladitev podzakonskih predpisov, in sicer pravilnika o splošni in poklicni maturi ter o varovanju izpitne tajnosti pri maturi, je 14 dni od uveljavitve zakona.

V skladu z zakonom se v letošnjem spomladanskem roku splošne mature kandidatu omogoči vpogled v izpitno dokumentacijo in ugovor na oceno v elektronski in fizični obliki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje