Začela se je velika stavka upravnih enot: če ni nujno, ne hodite tja

Slovenija 13. Mar 202404:52 0 komentarjev
Upravna enota Ljubljana, stavka
Upravna enota Ljubljana (Žiga Živulović jr./BOBO)

Na upravnih enotah po državi stavkajo. Za ta korak se niso odločili le na štirih upravnih enotah po državi. Kako bo potekala stavka in kako bo vplivala na prebivalce?

Vladi stavke upravnih enot na včerajšnjem popoldanskem sestanku ni uspelo preprečiti. Danes se tako začenja velika stavka zaposlenih na skoraj vseh upravnih enotah po državi – zanjo se namreč niso odločili le v Laškem, Lenartu, Ljutomeru in Tržiču.

Kako bo potekala stavka?

Stavko je napovedalo 54 od 58 upravnih enot, potekala bo ob sredah, na edini dan v tednu, ko so upravne enote odprte tudi v popoldanskih urah. Trajala bo cel dan. Nadaljevala se bo vsako sredo do izpolnitve zahtev.

Kaj stavka pomeni za stranke upravnih enot

Med stavko bodo zaposleni izvajali nujne naloge, ki jih določijo načelniki upravnih enot. Med temi so navadno vročitev dovoljenj za prebivanje tujcem in voznikom v mednarodnem prometu ter izdajanje vozniških dovoljenj, osebnih izkaznic in potnih listin v primerih nujne službene poti v tujino, nujnega zdravljenja in smrti sorodnikov v tujini.

Prav tako bodo opravljali vpise smrti v matični register, opravila s področja skupne finančne službe, hrambe orožja in postopke v zvezi s prireditvami. Sprejemali pa bodo tudi podpise za kandidatne liste za evropske volitve.

Kje lahko izvem, kako poteka stavka na moji upravni enoti?

O podrobnostih stavke upravne enote prebivalce obveščajo na svojih spletnih straneh. Na Upravni enoti Ljubljana so na primer glede stavke na svoji strani stranke prosili, naj se za sredo ponovno naročijo, četudi že imajo termin. To lahko storijo po telefonu ali v aplikaciji eSamonaročanje.

Upravna enota Maribor je na svoji spletni strani obvestila, da bosta zaradi stavke krajevna urada Rače in Hoče v času stavke zaprta, drugod bo UE zagotavljala najnujnejše storitve.

Tudi na upravni enoti Novo mesto strankam svetujejo, da obisk preložijo na kasnejši datum.

Kaj zahtevajo zaposleni na upravnih enotah?

Zaposleni na upravnih enotah med drugim zahtevajo povišanje plače vsem zaposlenim za sedem plačnih razredov in izenačitev nazivov zaposlenih na upravnih enotah z nazivi na ministrstvih. Prav tako zahtevajo takojšnjo ureditev dodatka za blagajniško poslovanje in zaposlitev dodatnih kadrov.

Predsednik konference sindikata upravnih enot in predsednik sindikata ljubljanske upravne enote na Tobačni Dragan Stanković je v včerajšnjem pogovoru za N1 poudaril, da so se o teh zahtevah pogovarjali že novembra, ob prvi stavki sedmih upravnih enot, z ministrom za finance Klemnom Boštjančičem, ki je takrat bdel tudi nad resorjem javne uprave. Ponovno so se pogovarjali januarja, ko je stavkalo 44 upravnih enot. “Potem pa je vlada pozabila na te obljube,” je dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!