Začela teči referendumska opravila: kateri so najpomembnejši datumi

Slovenija 06. Maj 202418:00 1 komentar
Referendum, glasovanje
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Začeli so teči roki za opravila pred referendumi o prostovoljnem končanju življenja, uvedbi preferenčnega glasu za volitve v DZ in konoplji, ki bodo 9. junija, ko bodo tudi evropske volitve. Ministrstvo za notranje zadeve je ob tem skladno z zakonom volilni in referendumski kampanji objavilo, da je v Sloveniji za junijske referendume 1.693.328 volilnih upravičencev.

Državna volilna komisija (DVK) je 26. aprila določila roke opravil za posvetovalne referendume. Med drugim so določili, da se bo referendumska kampanja začela v četrtek, končala pa 7. junija.

Skladno z rokovnikom opravil lahko volivci, ki bodo na dan glasovanja začasno v tujini, do 24. maja DVK sporočijo, da želijo glasovati po pošti ali na konzularnem predstavništvu. Volivci, ki bodo na dan glasovanja v tujini, ker tam stalno prebivajo, lahko na referendumu glasujejo po pošti, če to sporočijo DVK.

Volivci, ki so v priporu, zaporu, v bolnišnici ali v socialnovarstvenem zavodu za institucionalno varstvo in želijo glasovati po pošti na območju Slovenije, to okrajni volilni komisiji sporočijo do 29. maja. Enako lahko glasujejo invalidi, če predložijo odločbo pristojnega organa o priznanju statusa invalida.

Volivci, ki želijo glasovati na volišču v drugem okraju, morajo to sporočiti okrajni volilni komisiji, na območju katere so vpisani v volilni imenik, do 5. junija. Do takrat lahko volivci, ki se zaradi bolezni ne morejo osebno zglasiti na volišču, sporočijo okrajni volilni komisiji, da želijo glasovati na svojem domu. Prav tako morajo volivci, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji, pa želijo glasovati na volišču v Sloveniji, to do takrat sporočiti DVK.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje