Golob oddal glas na predčasnem glasovanju: “Utrujeni smo od vseh teh kampanj”

Slovenija 29. Nov 202206:10 > 09:46 4 komentarji
Robert Golob
Žiga Živulovič/BOBO

Predsednik vlade Robert Golob je danes med prvimi na predčasnih volitvah oddal glas v drugem krogu županskih volitev v Novi Gorici. Kot je dejal ob tem, si želi zmage kandidatov koalicijskih strank po Sloveniji. V vladni koaliciji se sicer dogovarjajo, da bi enotno podprli vse kandidate leve sredine vsaj v mestnih občinah, je dodal.

V 165 od 212 občin so župane za prihodnji štiriletni mandat izbrali že 20. novembra, ko so izvolili tudi nove občinske svete. V 47 občinah, kjer nobeden od županskih kandidatov ni dobil večinske podpore, pa se bodo morali 4. decembra znova odpraviti na volišča. Izbirali bodo med kandidatoma, ki sta bila najuspešnejša v prvem krogu. Na župane med drugim čakajo tudi v polovici mestnih občin. Gre za Maribor, Kranj, Celje, Novo Gorico, Mursko Soboto in Krško.

Volilke in volilci, ki v nedeljo ne bodo mogli na volišče, bodo imeli te dni možnost predčasne oddaje glasov. V nekaterih občinah jim bo to omogočeno v torek, sredo in četrtek, v nekaterih, zlasti manjših, pa le en dan. V dneh, ki so jih za predčasno glasovanje določile občinske volilne komisije, bodo volišča odprta med 7. in 19. uro.

Volilci, ki se zaradi bolezni ne morejo osebno zglasiti na volišču, v katerem so vpisani v volilni imenik, morajo občinski volilni komisiji sporočiti, da želijo glasovati pred volilni odborom na svojem domu. Rok za oddajo prijave se bo iztekel v sredo. Na domu lahko glasujejo tudi volilci, ki jim je odrejena izolacija zaradi okužbe s koronavirusom. Obvestilu pa morajo priložiti ustrezno dokazilo.

Svoj glas je že oddal premier

Predsednik vlade Robert Golob je danes med prvimi na predčasnih volitvah oddal glas v drugem krogu županskih volitev v Novi Gorici. Kot je dejal ob tem, si želi zmage kandidatov koalicijskih strank po Sloveniji. V vladni koaliciji se sicer dogovarjajo, da bi enotno podprli vse kandidate leve sredine vsaj v mestnih občinah, je dodal.

Kot je je v izjavi po oddaji glasu še dejal Golob, ki so ga do volišča pospremili člani novogoriškega občinskega odbora Gibanja Svoboda in njihov županski kandidat Samo Turel, v koaliciji verjamejo, da bodo ti kandidati skupaj s koalicijo skrbeli za dober razvoj svojih občin.

“Več razlogov je, da sem se odločil za predčasno glasovanje. S tem želim vnaprej izkazati svojo podporo, in to jasno podporo, Samu Turelu za župana. Po drugi strani pa si želim imeti tudi kakšno prosto nedeljo,” je pojasnil Golob.

Kot je dodal, “smo že vsi utrujeni od vseh teh kampanj in si želimo, da bi jih bilo konec in začnemo čim prej delat”. “To velja tako za državni nivo, kjer smo komaj zaključili z referendumi. Verjamem, da je tudi na občinskem nivoju podobno. To pa na noben način ne odvezuje nekoga, ki bo zmagovalec, odgovornosti, da po zmagi začne delati trdo in v korist ljudi,” je še dejal Golob.

V prvem krogu volitev v Novi Gorici je največ glasov dobil prav Turel. Podprlo ga je 40,8 odstotka volivcev, aktualnega župana Klemna Miklaviča, s katerim se bosta pomerila v drugem krogu, pa 25,9 odstotka. Miklavič kandidira s podpisi volivcev, v tekmi za županski stolček pa je bilo skupaj pet kandidatov in ena kandidatka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje