Začelo se je zbiranje predlogov kandidatov za člane državnotožilskega sveta

Slovenija 12. Jul 202319:22 0 komentarjev
Vrhovno sodišče
Foto: Tina Kosec/BOBO

Začelo se je zbiranje prijav kandidatov za štiri člane državnotožilskega sveta. Gre za štiri pravne strokovnjake, ki jih na predlog predsednice države izvoli parlament. Mandat bo vsem devetim članom državnotožilskega sveta potekel 18. decembra.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v uradnem listu objavila poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za štiri člane Državnotožilskega sveta. Na uradu predsednice bodo predloge zbirali do 15. septembra.

Kot je razvidno iz objavljenega poziva, jo je predsednik Državnotožilskega sveta 19. junija obvestil, da 18. decembra 2023 poteče mandat vsem članom Državnotožilskega sveta.

Državnotožilski svet sestavlja devet članov, od tega štirje člani, ki so jih izvolili državni tožilci v svojih vrstah, in sicer po enega izmed tistih, ki imajo naziv vrhovnega državnega tožilca, višjega državnega tožilca, okrožnega državnega tožilca in okrajnega državnega tožilca. Enega člana imenuje minister za pravosodje izmed vodij okrožnih državnih tožilstev. Štiri člane pa izvoli državni zbor na predlog predsednice države izmed pravnih strokovnjakov.

Imenovani oziroma izvoljeni so za šest let in po poteku mandata ne morejo biti takoj ponovno izvoljeni oziroma imenovani.

Predlogi možnih kandidatov izmed pravnih strokovnjakov, med katerimi bi lahko nato kandidate poiskala predsednica države, je treba poslati na urad predsednice. Predlogi morajo biti obrazloženi, posebej pa mora biti priloženo pisno soglasje možnega kandidata, da je kandidaturo pripravljen sprejeti, ter dokazila o izpolnjevanju pogoja pravnega strokovnjaka, še izhaja iz poziva predsednice.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!