Zdravstveni domovi dobili prilagojena cepiva, za zdaj ni povečanega zanimanja

Koronavirus 13. Sep 202206:31 > 17:47 1 komentar
cepljenje
Sarah Meyssonnier/REUTERS

Danes se začenja cepljenje proti covidu-19 z novim cepivom podjetja Pfizer, ki je prilagojeno prvotni različici koronavirusa in koronavirusni različici omikron. Izvajalci cepljenja so prejšnji teden naročili okoli 4.900 odmerkov tega cepiva, prejeli pa ga bodo danes, so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Prvih 500 naročenih odmerkov novega oz. prilagojenega cepiva proti covidu-19 za poživitveno cepljenje je danes prispelo v Zdravstveni dom (ZD) Maribor, je za STA pojasnil direktor Jernej Završnik.

Danes so s prilagojenim cepivom cepili prvih 144 ljudi. Ob tem posameznike, ki želijo prejeti poživitveni odmerek, prosijo, naj se na cepljenje naročijo. Cepljenje poteka ob torkih, sredah in četrtkih.

Kot je pojasnil, so pričakovali večje zanimanje: “Res pa je, da bo nekaj ljudi verjetno počakalo s cepljenjem, ker je Evropska agencija za zdravila za uporabo odobrila tudi cepiva, ki temeljijo na originalni različici koronavirusa ter različici omikrona BA.4 in BA.5.” Cepivo, ki je danes prispelo v cepilne centre, pa ščiti pred originalno različico in različico omikrona BA.1, ki v Sloveniji ni več prevladujoča.

Ob tem Završnik poudarja pomen cepljenja, tudi v luči dolgotrajnih posledic covida-19. Prav tako zaščita posameznika po prebolelem covidu-19 pri različici omikron ne traja več eno leto, kot je veljalo ob začetku epidemije, pač pa manj kot pol leta.

V ZD Ljubljana naročili 180 odmerkov prilagojenega cepiva

V ZD Ljubljana so za zdaj naročili 180 odmerkov prilagojenega cepiva. Cepljenje proti covidu-19, za katerega je potrebno spletno naročanje, poteka ob četrtkih in petkih: “Za zdaj opažamo, da velikega zanimanja ni, termini za ta teden so še prosti.”

Iz ZD Kranj so sporočili, da so naročili in prejeli 120 odmerkov prilagojenega cepiva. Cepljenje proti covidu-19 pri njih trenutno poteka ob sredah. Prejšnjo sredo so proti covidu-19 cepili nekaj 10 posameznikov, poleti je bilo zanimanje za cepljenje precej višje. Ob tem poudarjajo, da so pripravljeni tudi na morebiten porast zanimanja, ki se mu bodo prilagodili.

V ZD Novo mesto so naročili in prejeli 120 odmerkov omenjenega cepiva. Cepljenje proti covidu-19 izvajajo v vnaprej objavljenih terminih brez naročanja, v prihodnjih dneh pa načrtujejo cepljenje po domovih za starejše na območju, ki ga pokrivajo. “Z dobavo novega cepiva pričakujemo oz. si želimo večjega odziva kot v preteklih nekaj mesecih,” so dodali.

120 odmerkov novega cepiva – toliko, kot so jih naročili – so danes prejeli tudi v ZD Murska Sobota. Pričakujejo, da se bodo na cepljenje odzvali predvsem starejše osebe in imunsko oslabljeni posamezniki. Zanimanje za cepljenje je bilo v prejšnjih dneh sicer nekoliko manjše, ob prihodu prilagojenega cepiva pa pričakujejo porast zanimanja. Cepljenje proti covidu-19 brez predhodnega naročanja sicer izvajajo ob torkih od 15. do 19. ure in petkih od 7.30 do 14.30.

V ZD Nova Gorica pa odmerkov prilagojenih cepiv še niso naročili. Prvič bo cepljenje s poživitvenimi odmerki prilagojenih cepiv pri njih potekalo prihodnjo sredo od 15. do 17. ure. Naročanje ni potrebno, je pa zaželeno. Velikega zanimanja za cepljenje ne pričakujejo in ga tudi sicer ne beležijo.

S četrtim odmerkom cepljenih manj kot 12.000 ljudi

Vsi izvajalci cepljenja so prejšnji teden skupaj naročili okoli 4900 odmerkov tega cepiva, ki so ga prejeli danes, so povedali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

V Slovenijo je doslej pripelo 152.640 odmerkov prilagojenega cepiva proizvajalca Pfizer. V skladiščih je sicer tudi 33.000 odmerkov prilagojenega cepiva proizvajalca Moderna, ki ga še niso sprostili za uporabo, ker proizvajalec cepiva še ni poslal vse potrebne dokumentacije.

Prilagojena cepiva so namenjena cepljenju le s poživitvenimi odmerki cepiv, ne pa tudi osnovnemu cepljenju.

NIJZ cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom cepiv proti covidu-19 priporoča skupinam s tveganjem za težji potek bolezni – ranljivim kroničnim bolnikom, oskrbovancem v domovih starejših in vsem starejšim od 60 let.

Po zadnjih podatkih NIJZ se je s četrtim oz. drugim poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 doslej cepilo 11.704 ljudi. V ta podatek so za zdaj vključeni tisti, ki so se cepili s cepivom, prilagojenim prvotni različici koronavirusa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje