Začenja se kampanja pred referendumi o treh zakonih

Slovenija 27. Okt 202208:02 0 komentarjev
Glasovanje volitve
Borut Živulović/BOBO

Z današnjim dnem se začenja uradna kampanja pred referendumi o treh zakonih, in sicer o RTVS, o vladi in o dolgotrajni oskrbi. V enomesečni kampanji, ki se bo zaključila v petek, 25. novembra, bodo zagovorniki in nasprotniki zakonov nagovarjali volivce. Kdo vse bo uradno organizator kampanje, bo znano prihodnji teden.

V skladu z rokovnikom Državne volilne komisije (DVK) morajo organizatorji referendumske kampanje najpozneje 25 dni pred dnem glasovanja, to je do 1. novembra, sporočiti organizatorja referendumske kampanje ter njegovo odgovorno osebo in podatke o odprtju posebnega transakcijskega računa za referendumsko kampanjo. Po določbah zakona o volilni in referendumski kampanji lahko referendumsko kampanjo organizirajo pravna ali fizična oseba, ki je pobudnik zahteve za razpis referenduma ali je zainteresirana za izid referenduma.

Za referendumsko kampanjo štejejo oglaševalske vsebine in druge oblike propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivcev pri glasovanju na referendumu.

Pobudnik referendumov SDS

Spremembe zakona o vladi prinašajo drugačno sestavo vlade, spremembe zakona o dolgotrajni oskrbi uveljavitev lani sprejetega zakona zamikajo za eno leto, novela zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) pa na novo ureja vodenje, upravljanje in nadzor RTVS.

Pobudnik referendumov o zakonih, ki jih je DZ sprejel na predlog vlade, je SDS. Da bi s pobudo uspeli, morajo na glasovanju doseči t. i. zavrnitveni kvorum. Po veljavni zakonodaji je namreč zakon na referendumu zavrnjen, če proti njemu glasuje večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti glasuje najmanj petina vseh volivcev. Skupno število volilnih upravičencev na tokratnih referendumih je po podatkih ministrstva za notranje zadeve 1.695.330, torej mora proti posameznemu zakonu glasovati vsaj 339.066 volivcev.

V stranki Nova Slovenija pa so se odločili, da se v referendumsko kampanjo ne bodo vključili kot organizatorji, bodo pa preko parlamentarnega dela in strankarske infrastrukture državljanom dali “jasna sporočila, kako je treba glasovati na referendumu,” je danes dejal vodja poslancev NSi Jožef Horvat. Volivce bodo pozvali, da glasujejo proti zakonu o RTVS in dolgotrajni oskrbi. Glede referenduma o zakonu o vladi pa so krščanski demokrati bolj zadržani. Kot zatrjujejo, puščajo proste roke vsakokratni vladi, sami pa bodo nato spremljali njeno učinkovitost pri delu.

V kampanjo o spremembah zakona o Radioteleviziji Slovenija se bo aktivno vključilo Društvo novinarjev Slovenije. “Spremembe zakona smo podprli že ob njegovem sprejemanju, ker smo prepričani, da je prav trenutno veljavni zakon omogočil politično ugrabitev našega največjega javnega medija,” so sporočili iz društva.

Civilna iniciativa Glas ljudstva pa ob začetku kampanje s peticijo zahteva odstop generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha, direktorja  Televizije Slovenija Uroša Urbanije, odgovorne urednice informativnega programa TV Slovenija  Jadranke Rebernik, v.d. urednika uredništva novih medijev na spletnem portalu MMC Igorja Pirkoviča in vseh, ki so pod neposrednim vplivom politike. “Odstop vodstva RTV Slovenija je nujen pogoj za transparentno in nepristransko predreferendumsko kampanjo!” so zapisali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!