Predčasno glasovanje: v Mariboru zmeda, težave tudi v Ljubljani

N1 video 06. Jul 202106:41 > 15:47 0 komentarjev

Začelo se je predčasno glasovanje na referendumu o noveli zakona o vodah. V Ljubljani je zanimanje veliko. Vrste pred volišči so tudi ponekod drugod po Sloveniji. Iz Maribora medtem poročajo o zmedi, nekaj volilcev pa ima težave s predčasnim glasovanjem v Ljubljani.

Začelo se je predčasno glasovanje na referendumu o vodah, ki bo potekalo od danes do četrtka med 7. in 19. uro na 92 voliščih po državi, odprtih večinoma na sedežih okrajnih volilnih komisij.

Volilci lahko glasujejo predčasno samo na tisti okrajni volilni komisiji, na območju katere so vpisani v volilni imenik, torej kjer imajo prijavljeno stalno prebivališče. Predčasno glasovanje z nekaterimi izjemami bo večinoma potekalo na sedežih okrajnih volilnih komisij.

Med izjeme sodi vseh 14 volilnih okrajev na območju Upravne enote Ljubljana, saj bo predčasno glasovanje za vse okraje potekalo na Gospodarskem razstavišču v dvorani Kocka. Za izvedbo predčasnega glasovanja so se odločili zaradi lažje organizacije in boljše dostopnosti volilcem. Zanimanje je za zdaj precejšnje.

V Mariboru zmeda zaradi “nerodnega obvestila”

Težave, o katerih je obveščena Državna volilna komisija (DVK), so po besedah njenega predsednika Dušana Vučka različne. V Mariboru so po njegovih besedah denimo “nerodno napisali”, kje je volišče za predčasno glasovanje, morali pa bi dodati, da gre za podružnico ene od osnovnih šol, čeprav je bil naslov volišča, torej podružnice, naveden pravilno.

Nekateri volilci v Mariboru so želeli predčasno glasovati na osnovni šoli Draga Kobala, volišče pa je bilo na podružnični šoli na naslovu Na trati 4.

Kot je pojasnil Vučko, so želeli v štajerski prestolnici približati volišče za predčasno glasovanje volilcem, kar pa nekateri ne razumejo ali pa so navajeni hoditi na enako mesto. “Mnogi se ne pozanimajo, kam morajo iti, in potem je težava, ko niti ne vedo, v katerem volilnem okraju so,” je ocenil.

O težavah z iskanjem volišča se je na medije med drugim obrnila ena od volilk v Mariboru, ki je med drugim izpostavila, da vabilu za glasovanje na nedeljskem referendumu ni zapisana možnost predčasnega glasovanja, informacije o volilnih okrajih pa da so podane zelo nenatančno.

Kot poroča Večer, je bilo do zdaj vedno mogoče v mariborskem volilnem okolišu predčasno oddati glas na skupni lokaciji v središču Maribora, v Razstavnem salonu na Grajski ulici 7, po novem je lokacij predčasnih volišč sedem, po ena znotraj posamičnega volilnega okraja.

V Ljubljani pritožbe, da je volišče slabo označeno

Tudi v Ljubljani so se nekateri volilci pritožili nad slabo označeno lokacijo volišča na Gospodarskem razstavišču. “Ko gredo proti Vilharjevi, je jasno označeno, da gre za predčasno volišče. Tam je na enem mestu 14 volišč,” je pojasnil prvi mož DVK. Ob tem je dodal, da je bilo gnečo pričakovati, saj je datum referenduma med počitnicami in se bodo mnogi konec tedna odpravili na morje.

predčasno glasovanje na referendumu o vodah predčasno glasovanje na referendumu o vodah
Borut Živulović/BOBO
predčasno glasovanje na referendumu o vodah predčasno glasovanje na referendumu o vodah
Borut Živulović/BOBO
predčasno glasovanje na referendumu o vodah predčasno glasovanje na referendumu o vodah
Borut Živulović/BOBO
predčasno glasovanje na referendumu o vodah predčasno glasovanje na referendumu o vodah
Borut Živulović/BOBO
predčasno glasovanje na referendumu o vodah predčasno glasovanje na referendumu o vodah
Borut Živulović/BOBO

Da so v Ljubljani vsa volišča na enem mestu, je po Vučkovih pojasnilih posledica reorganizacije upravne enote. “Imamo dve lokaciji, na Tobačni in Linhartovi, za organizacijo volišč na teh dveh lokacijah pa ni prostora,” je pojasnil.

Je bil pa Vučko kritičen do nasprotnikov novele zakona o vodah, ki pred upravnimi enotami volilce nagovarjajo s stojnicami in podobno. Kot je dejal, so agitacije na voliščih v času glasovanja prepovedane.

Pozval je k potrpežljivosti volilcev. “V tujini volilci čakajo tudi po več ur za oddajo svojega glasu, v Ljubljani zagotavljam, da ne bo nihče čakal več kot uro,” je sklenil.

Nekaj gneče je bilo zjutraj tudi na volišču v Kamniku.

Na volišču je treba spoštovati zaščitne ukrepe

Na voliščih je treba spoštovati navodila za preprečevanje širjenja okužbe s koronavirusom, kot so vzdrževanje razdalje, nošenje mask in razkuževanje rok, volilci pa morajo na volišča vstopati posamično.

V sredo pa se bo iztekel rok, do katerega se volilci lahko prijavijo še za nekatere posebne oblike glasovanja. To velja za volilce, ki bi v nedeljo želeli glas oddati zunaj kraja stalnega prebivališča (na t. i. voliščih omnia), za volilce, ki bi zaradi bolezni želeli glasovati na domu, ter tiste, ki stalno živijo v tujini, pa bi v nedeljo želeli glasovati v Sloveniji.

V soboto nastopi volilni molk, v nedeljo pa se bodo odprla volišča po vsej Sloveniji za redno glasovanje. Referendum o noveli zakona o vodah bo potekal na pobudo Gibanja za pitno vodo. Referendumsko vprašanje se bo glasilo: Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o vodah (ZV-1G), ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 30. marca 2021?

Upokojenci ogorčeni zaradi poznega obveščanje

Sindikat upokojencev Slovenije ostro protestira zaradi, kot so zapisali v sporočilu za javnost, onemogočanja stanovalcem domov za starejše, da bi lahko izrazili svojo voljo na referendumu o noveli zakona o vodah. “Vlada je tako ponovno izrazila svoj odnos do starejših, kar počne že vse leto s svojimi ukrepi od začetka pandemije,” so ostri.

V sindikatu pričakujejo, da bo vlada storila vse, da bodo stanovalci domov za starejše lahko glasovali na referendumu 11. julija in tako uresničili svojo ustavno pravico.

Ministrstvo: Starejši lahko glasujejo na domu ali zunaj kraja stalnega prebivališča

Ministrstvo za delo je obvestilo socialnovarstvene zavode, ki izvajajo institucionalno varstvo, da imajo stanovalci, ki imajo stalno bivališče prijavljeno na naslovu zavoda, možnost glasovanja na domu. Željo po takem glasovanju morajo sporočiti okrajni volilni komisiji najpozneje tri dni pred dnevom glasovanja, torej najpozneje do srede do 24. ure.

Okrajna volilna komisija mora do omenjenega roka obvestilo oziroma prejeti, velja torej rok prispetja. Obvestilo je mogoče oddati tudi prek portala e-Uprava z digitalnim potrdilom in brez njega.

Stanovalci, ki se zaradi bolezni ne bodo mogli osebno zglasiti na volišču, kjer so vpisani v volilni imenik, v zavodu pa imajo prijavljeno le začasno prebivališče, pa bodo imeli možnost glasovanja pred volilnim odborom na svojem domu. Zavodi so od ministrstva zjutraj prejeli vsa navodila in usmeritve, so v sporočilu za javnost navedli na ministrstvu za delo.

Tisti, ki imajo v zavodu prijavljeno začasno bivališče, lahko medtem izberejo tudi možnost glasovanja na volišču zunaj okraja stalnega prebivališča (omnia). Ta možnost pride denimo v poštev za volilce iz Maribora, ki bi želeli glasovati v Ljubljani.

Volilec, ki bo na dan glasovanja zunaj kraja stalnega prebivališča in želi glasovati na volišču zunaj svojega okraja stalnega prebivanja, mora svojo namero sporočiti na okrajno volilno komisijo, na območju katere ima stalno prebivališče. Tudi v tem primeru rok za oddajo vloge poteče v sredo ob 24. uri, vlogo je mogoče oddati prek portala e-Uprava.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!