Stavka 41 upravnih enot: “Pričakujejo delo na etični pogon, a tega je zmanjkalo”

Slovenija 29. Jan 202406:24 > 10:29 7 komentarjev

Zaposleni na večini upravnih enot po državi so danes začeli tridnevno stavko. V tem času bodo zagotavljali najnujnejše storitve, ponekod bodo zaprti krajevni uradi. Za stavko so se po besedah predsednika sindikata Frančiška Verka odločili, ker pristojno ministrstvo v zadnjem letu ni ukrepalo, stanje pa je vse slabše. Zahtevajo primernejše plačilo za svoje delo. "Ministrstvo očitno pričakuje, da bomo delali na etični pogon, a tega je že zdavnaj zmanjkalo," so jasni v sindikatu.

Po podatkih Sindikata državnih organov Slovenije (SDOS) so se za stavko odločili javni uslužbenci 41 od skupno 58 upravnih enot (UE). Na 26 upravnih enotah, vključno z ljubljansko in mariborsko, bodo stavkali danes, v torek in sredo.

Na 15 upravnih enotah pa so se odločili za enodnevno stavko enega od teh dni. Po oceni predsednika sindikata SDOS Frančiška Verka bo stavkalo 85 odstotkov vseh zaposlenih na upravnih enotah, kar je približno 2.000.

Za stavko so se po Verkovih besedah odločili, ker pristojno ministrstvo v zadnjem letu ni ukrepalo. “Čeprav že od lani obljubljajo rešitve za kadrovsko in prostorsko stisko – najbolj občutljive so največje uprave enote, saj se nanje obrača največ prosilcev,” je dejal uvodoma.

Novinarska konferenca SDOS. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)
Novinarska konferenca SDOS. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)
Novinarska konferenca SDOS. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)
Novinarska konferenca SDOS. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)
upravne enote, stavka. upravne enote, stavka.
Fotografija iz arhiva. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)
Stavka v upravnih enotah Stavka v upravnih enotah
Novinarska konferenca SDOS. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)
Frančišek Verk (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

V sindikatu zahtevajo primernejše plačilo za svoje delo. Opozarjajo pa tudi na preobremenjenost zaposlenih na upravnih enotah na nekaterih oddelkih, predvsem na oddelkih s tujci.

Med stavko bodo zaposleni opravljali nujne upravne storitve, predvsem matične in socialne postopke, mednje sodijo izdaja osebne izkaznice ali potnega lista za nujno pot v tujino, urejanje zakonskega prebivališča, izdaja dokumentov za novorojence.

Po koncu stavke Verk od pristojnih pričakuje resen pristop k pogajanjem in reševanju aktualne problematike. “Te ne smejo temeljiti zgolj na obljubah oziroma grožnjah,” je še dejal Verk. Če pristojni ne bodo prisluhnili sindikatu, je možna tudi t. i. bela stavka. “Uslužbenci bodo počeli le tisto, kar zahteva zakonodaja,” je dodal.

Sestanka z vlado po novembrski stavki sta prinesla možne rešitve, a vladni predstavniki niso pripravili natančnejših predlogov do dogovorjenega datuma sredi decembra. “Zaradi nespoštovanja dogovora smo se odločili za zaostritev stavke. Namesto enodnevne bo na nekaterih UE stavka potekala tri dni,” je nato pojasnil predsednik Konference sindikatov javne uprave in predsednik sindikata na delu ljubljanske upravne enote (Tobačna) Dragan Stanković.

Po njegovih besedah ima ministrstvo podcenjevalni odnos do zaposlenih, saj so pristojni že leta seznanjeni s težavami, a se stanje ni izboljšalo – niti glede števila zaposlenih ali plač. “Ministrstvo za javno upravo očitno pričakuje, da bomo delali na etični pogon, a tega je že zdavnaj zmanjkalo. Žal mi je, da se stanje na enotah poslabšuje. Stavka je ena od poti za izboljšanje, pripravljeni smo na pogovore s pristojnim ministrstvom, a pričakujemo konkretne predloge,” je še povedal Stanković.

“Če stavka ne bo plačana, kot grozi ministrstvo, napovedujemo tožbo,” je še dodal.

Razmere na UE Ljubljana (Linhartova) je opisal Slobodan Vuk, predsednik tamkajšnjega sindikata. “Glede na obremenjenost bi na upravni enoti potrebovali najmanj 90 zaposlenih.”

V petek je vlada ponudila stavkovni dogovor, a ni obravnaval nobene težave, bil je ponižujoč, je pojasnil sekretar SDOS Renato Romič.

“Zavzemamo se za enotni plačni sistem, naša stavkovna zahteva je le: primerljivost z ostalimi uradniki,” je dodal Romič.

Na ministrstvu za javno upravo so v petek poudarili, da so upravne enote pomemben družbeni podsistem in da se zavedajo vseh dolgoletnih in kompleksnih izzivov, s katerimi se soočajo. A so obenem ponovili, da je njihov cilj enovita prenova plačnega sistema. Odprta vprašanja, vezana na plače javnih uslužbencev znotraj različnih poklicnih skupin, pa da rešujejo na centralnih pogajanjih in znotraj pogajanj za plačni steber javnih uslužbencev v državnih organih, in ne v okviru parcialnih pogajanj, kot izhaja pri omenjeni stavki na upravnih enotah.

Stavko na UE so podprli v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). “V celoti podpiramo vaša prizadevanja za višje plače, več delavk in delavcev ter dostojno, varno in zdravo delovno okolje. Žal nam je, da pristojni v vseh mesecih in letih niso slišali vaših opozoril, prisluhnili vašim zahtevam in uresničili vaših pričakovanj. Žal nam je, da morate za svoje cilje ponovno stavkati, vendar smo prepričani, da boste svoje cilje dosegli, ker ste aktivni, ker ste srčni, ker ste povezani in združeni,” je zapisala predsednica ZSSS Lidija Jerkič.

Prvi dan stavke: delo okrnjeno, a brez večjih težav

Na Upravni enoti Ljubljana so zaradi stavke predhodno prenaročili 750 strank, ki so bile sicer naročene za katerega od treh dni, ko stavka poteka. Kakšnih večjih težav sicer niso zaznali.

Kot so še dodali, dežurni presodijo o nujnosti zadeve, stranke informirajo in usmerijo. Tiste stranke, ki so se oglasile, so nujne storitve lahko opravile, če ni šlo za nujne zadeve, pa jih danes niso sprejeli; na lokaciji na Tobačni v Ljubljani je bilo takšnih strank dopoldne okoli sto, za Bežigradom pa okoli 20. Očitno pa so bili ljudje o stavki obveščeni in jih je na upravno enoto danes prišlo manj kot sicer, še ugotavljajo.

Med 26 upravnimi enotami, kjer so se zaposleni odločili za tridnevno stavko, so tudi novomeška, krška in kranjska. Načelnica Upravne enote Novo mesto Mateja Sotler Štor je za STA pojasnila, da je delo zelo okrnjeno, saj zaposleni v času stavke izvajajo zgolj tiste naloge, ki zagotavljajo minimalni delovni proces, varnost ljudi in premoženja ali so nenadomestljiv pogoj za delo in življenje občanov ali organizacij.

Upravna enota Ljubljana, stavka
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Kot je zapisala, izvajajo res samo nujne naloge. Do težav po njenih navedbah trenutno še ne prihaja, saj zaposleni vsem strankam prijazno razložijo razloge za stavko, v primeru nujnih potreb pa storitev tudi izvedejo. Tudi na Upravni enoti Krško stavkajoči razen nujnih nalog ne opravljajo tekočega dela. Po navedbah v. d. načelnika Jurija Klakočarja danes zaradi stavke ni bilo težav, do 14. ure pa so opravili 12 nujnih nalog.

Podobno je tudi na kranjski in koprski upravni enoti. Načelnica Upravne enote Koper Nataša Likar je pojasnila, da je s predstavniki sindikata pri vhodu v upravno enoto vzpostavljeno stavkovno dežurstvo, ki stranke seznani s stavko in v upravičenih primerih omogoči, da opravijo storitev na upravni enoti.

Kot je dodala, lahko stranke v upravnih zadevah, kjer ni krajevne pristojnosti, storitev opravijo na upravni enoti, ki ne stavka. Stranke pa lahko uporabijo v pretežni meri tudi vlaganje vlog po pošti, elektronski pošti oz. v poštni predal, ki je pred vhodom v upravno enoto.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje