Zadeva Teš 6: zaslišan nekdanji direktor HSE Pozeb

Slovenija 28. Mar 202312:05 0 komentarjev
Termoelektrarna Šoštanj
Bor Slana/BOBO

V zadevi Teš 6 je pred celjske sodnike stopil nekdanji generalni direktor in sodirektor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Viljem Pozeb.

V zadevi šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš) so danes na celjskem okrožnem sodišču zaslišali nekdanjega generalnega direktorja in sodirektorja Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Viljema Pozeba. Kot je dejal, je bila zanj največja težava, kako zagotoviti financiranje Teša 6. V ta namen pa je obiskal nekaj slovenskih bank.

Pozeb, ki je bil tudi član strokovne komisije za Teš 6, je povedal, da mu je SID banka obljubila sofinanciranje gradnje bloka 6. Vse banke je obiskal, ko je bila že podpisana pogodba o gradnji Teša 6. Pojasnil je, da je za Teš 6 prvič slišal na strateški konferenci HSE v Zrečah leta 2007, ko je zadevo predstavil takratni direktor Teša Uroš Rotnik.

Strokovna komisija za Teš 6 je ocenila, da šesti blok Slovenija potrebuje, na roko jim je takrat šla tudi cena električne energije, ki je kar naprej rasla.

Po Pozebovih besedah je v letih 2007 in 2008 pristojnima gospodarskima ministroma Mateju Lahovniku in Andreju Vizjaku izrazil svoje pomisleke glede zagotavljanja finančnih sredstev za gradnjo Teša 6.

Kot je še dejal Pozeb, se zaradi časovna oddaljenosti ne spomni veliko zadev glede Teša 6.

Rotnik se je po začasni izključitvi vrnil na sodišče

Na sodišče se je danes sicer po začasni izključitvi vrnil prvoobtoženi Rotnik, ki ga zdaj po uradni dolžnosti zagovarja Mitja Jelenič Novak. Rotnik mu je namreč februarja zaradi finančne stiske preklical pooblastilo o zastopanju.

Kot so za STA v petek povedali na sodišču, so Jelenič Novaka imenovali na podlagi zakona in upoštevaje veljavno sodno prakso za primere, ko je obvezna obramba po zagovorniku. Ob tem je sodišče upoštevalo tudi razloge procesne ekonomije. Sprva je namreč sodišče za zagovornika po uradni dolžnosti imenovalo šentjursko odvetnico Petro Mavec, ki pa je zahtevala najmanj šest mesecev za študij spisa, v katerem je več kot 20.000 listin in več kot 100.000 dokaznih predlogov.

Predsednica sodnega senata Mojca Turinek je danes pojasnila, da je začasno s sojenja izločila uslužbenca Teša Darka Darko Weissa in lobista Petra Kotarja.

Obtožnica Rotniku in soobtoženim sicer očita sporno nabavo merilne tehnike in opravljanje nepotrebnih meritev za peti blok Teša. Poleg tega jim očita zlorabo položaja pri izbiri izvajalca za obnovo kotla petega bloka Teša in gradnjo šestega bloka.

Krivdo doslej priznal le pravni naslednik Alstoma

Vsi obtoženi so doslej krivdo zanikali, priznal jo je le pravni naslednik Alstoma, ameriško podjetje General Electric, ki je s Tešem ob tem sklenilo dogovor o poravnavi. Sodišče je nato na oktobrskem naroku ameriškemu velikanu naložilo plačilo 23 milijonov evrov denarne kazni, ki jo bo prejel državni proračun, in plačilo sodnih stroškov v višini 50.000 evrov.

Z zlorabo položaja je General Electric na račun Teša pridobil 261 milijonov evrov premoženjske koristi, ki pa jih bo vrnil. V skladu z dogovorom o poravnavi je moral Tešu leta 2021 izplačati 138,7 milijona evrov, poleg tega bo prispeval še 110 milijonov evrov za servisne storitve ter 12 milijonov evrov v povračilu drugih stroškov in prihrankov. Servisne storitve bodo potekale do leta 2029 oziroma leta 2030.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!