Po eksploziji oba poškodovana ostajata v kritičnem stanju in v umetni komi

Slovenija 17. Feb 202315:54 > 18. Feb 2023 15:25 1 komentar
Slika požariča v tovarni Hamex na Vrhniki
N1

V podjetju s pirotehniko Hamex na Vrhniki je v petek malo pred 12. uro odjeknila močna eksplozija, v kateri je en moški umrl, dva pa sta huje poškodovana. Ob eksploziji ni prišlo do onesnaženja okolice. Preiskava eksplozije se nadaljuje. Hudo opečena moška sta še vedno v kritičnem stanju in naj bi bila v umetni komi do naslednjega tedna.

V petek dopoldne je podjetju s pirotehniko Hamex na Vrhniki odjeknila eksplozija, o eksploziji je bila policija obveščena okoli 11.30. Ena oseba je umrla, dve sta se huje poškodovali. Hudo opečena moška, ki se zdravita v ljubljanskem kliničnem centru, sta še vedno v kritičnem stanju. Preiskava dogodka še poteka, vzrok za močno eksplozijo še ni znan.

Preberite še: Prve fotografije s prizorišča eksplozije na Vrhniki (FOTO)

“Kriminalisti so ogled kraja eksplozije danes v popoldanskih urah zaključili, vendar nadaljujejo z zbiranjem obvestil, analizo podatkov in ugotavljanjem dodatnih okoliščin za razjasnitev vzroka nesreče. Preiskava tako obsežnih in kompleksnih nesreč lahko traja dlje časa,” so povedali na Policijski upravi Ljubljana.

V UKC Ljubljana so za N1 dejali, da sta življenji poškodovanih ogroženi. “Pri prvem je v ospredju opeklinska poškodba kože in dihal, drugi poškodovani pa ima zaradi eksplozije poleg opeklin še poškodbe trebuha in medenice,” so povedali. Poškodovana sta v umetni komi in tako naj bi ostalo do naslednjega tedna, ko bodo zdravniki sprejeli nadaljnje odločitve, so nam še pojasnili.

Po informacijah N1 sta huje poškodovana in se borita za življenje lastnik in direktor podjetja ter njegov sin.

Na samem kraju nesreče je posredovalo 55 gasilcev z 20 vozili iz Gasilske zveze Vrhnika ter Gasilske brigade Ljubljana, policija in reševalne ekipe. Kot je danes za Radio Slovenija povedal poveljnik Gasilske zveze Vrhnika Benjamin Svenšek, so gasilci, ki so nadzorovali območje, že v petek zvečer končali delo.

Aktivirana je bila tudi Ekološki laboratorij z mobilno enoto (Elme) za spremljanje morebitnega onesnaženja in ekipa Agencijo RS za okolje (Arso). Po prvih ugotovitvah pristojnih služb ni bilo onesnaženja okolice.

Za gašenje skladišča porabili 200 kilogramov prahu

Kot je povedal vodja intervencije z Gasilske brigade Ljubljana Tomaž Ažbe, je v podjetju prišlo do eksplozije in porušenja prostorov ter poškodb zaposlenih. Gasilci so skupaj z reševalci najprej izvedli reševanje poškodovanih ter začeli aktivnosti za samo gašenje, saj je prišlo do požara. Taktiko gašenja so gasilci prilagajali snovem, zaradi katerih je prišlo do eksplozije. Sam požar je bil hitro pogašen, območje pa so pregledali tudi s pomočjo dronov in termovizijskih kamer.

Za gašenje skladiščnega prostora so porabili kar okoli 200 kilogramov prahu, saj zaradi možnosti nastanka reakcij niso smeli gasiti z vodo, je dejal Ažbe. Ostale prostore podjetja so lahko gasili z vodo. Gasilci so določen material nato odnesli iz stavbe, da ne bi prišlo do dodatnih eksplozij. Po intervenciji so pregledali še okolico, v primeru, da bi eksplozija poškodovala kakšne mimoidoče. V okolici eksplozije je bilo razpršenih veliko predmetov. Kot je dodal Ažbe, je intervencija končana, gasilci pa ostajajo na požarni straži. Prav tako mesto še naprej nadzira policija, da ne bi prišlo do kakršnekoli dodatne nevarnosti.

Načelnik Policijske postaje Vrhnika Vladimir Adam o vzrokih za nesrečo še ne more govoriti, saj preiskava še poteka. Na mesto eksplozije sta prišla tudi preiskovalna sodnica in državna tožilka. Ob tem je apeliral na vse prebivalce in ostale, da se območju nesreče ne približujejo, saj preiskava še poteka.

Predstavnik Civilne zaščite Peter Rodič pa je dejal, da je po vsej verjetnosti prišlo do eksplozije v samo enem delu kompleksa podjetja, medtem ko so ostali deli ostali nepoškodovani oz. so bili poškodovani manj. Po pregledu in opazovanjih gasilcev za zdaj ni nevarnosti, da bi prišlo do kakšne dodatne reakcije. Na mestu nesreče so bile prisotne tudi nekatere kemikalije, pri katerih je potrebna previdnost pri gašenju, saj lahko reagirajo z vodo, sicer pa je šlo za kemikalije oziroma surovine, ki se uporabljajo v pirotehniki.

Zrak v okolici Vrhnike varen

Prve meritve kažejo, da je v začetni stopnji prišlo do povečanja prašnih delcev v okolici, po eni uri pa je bila že pod mejo in ni presegala mejnih vrednosti. Gibanje v okolici Vrhnike je zato varno, je poudaril.

Vrhniški župan Daniel Cukjati pa je na novinarski konferenci povedal, da je situacija pod kontrolo. Glede delovanja podjetja ni bilo nasprotovanja s strani občine. So pa bile v preteklosti nekatere pritožbe in tudi ukrepanja v zvezi s testiranjem nekaterih pirotehničnih izdelkov podjetja, ki so jih včasih izvajali na morda nekoliko neprimernem prostoru, kar pa se je v zadnjem času izboljšalo, je dejal župan. Glede ukrepanja je dejal, da so pristojne inšpekcijske službe, ki bodo izvedle nadzor.

Golob, Pirc Musar in Mesec izrekli sožalje

Po eksploziji se je odzval premier Robert Golob, ki je vsem poškodovanim zaželel čimprejšnje okrevanje, svojcem pa izreke iskreno sožalje.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je bila nad tragično nesrečo pretresena. Tudi ona je izrekla sožalje in poškodovanima zaželela čimprejšnje okrevanje. “Zahvaljujem se ekipam na terenu za hiter odziv in želim varno nadaljevanje intervencije. Okoliške prebivalce pa pozivam, naj upoštevajo navodila pristojnih,” je zapisala na Twitterju.

Sožalje je svojcem izrekel tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. Ob tem se je za hiter in učinkovit odziv zahvalil gasilcem, policiji, občini in civilni zaščiti. Zagotovil je, da bo vlada poskušala pomagati vsem naštetim organom ter prebivalkam in prebivalcem Vrhnike. “Ko bodo znani vzroki nesreče, pa bomo tudi ukrepali na politični ravni s popravljanjem zakonskih aktov, pravilnikov, da do takih katastrof, kot smo jo videli danes, ne bo več prihajalo,” je dejal Mesec.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje