Zadnje mesto na glasovnici za evropske volitve razburilo splet

Slovenija 15. Maj 202414:41 18 komentarjev
Nič od tega, Violeta Tomić
Foto: N1

Stranka Nič od tega bo na glasovnici za evropske volitve napisana na zadnjem, 11. mestu. Na spletu se je razvila vroča debata, kaj to pomeni.

Potem ko so včeraj predstavniki strank izžrebali vrstni red na glasovnici za volitve v Evropski parlament, je veliko pozornosti vzbudila stranka, ki se je uvrstila na zadnje, 11. mesto. Volilci bodo namreč povsem na koncu, po imenih strank in njihovih list, zagledali še ime te stranke Nič od tega.

Na spletu se je razvila debata, kaj to pomeni. Nekateri so menili, da marsikdo ne bo vedel, da gre za stranko, zato bo obkrožil Nič od tega.

“Zadnje mesto je najboljše, kar smo lahko dobili,” je za N1 povedala Violeta Tomić, nosilka liste. “Prvič v zgodovini Slovenije bodo volilci imeli možnost voliti ‘Nič od tega’. Ko se bodo sprehodili čez glasovnico, bodo na koncu zagledali Nič od tega in bodo rekli: To je to!”

Vendar na glasovnicah Nič od tega ne bo navedena le s svojim kratkim imenom, ampak s celim, ki se glasi: “Nič od tega, stranka prilagojena vsakemu, utemeljiteljica ničodtegaizma, ki združuje vse-izme v znanih in neznanih dimenzijah stvarstva, najboljše, najbolj uspešne, najbolj zelene, rdeče, modre, črne in rumene stranke vseh časov in onkraj časa, ter začetnica ničodtegaizma po vsem svetu (Nič od tega).”

Poleg tega dolgega imena pa bo (tako kot pri vsaki stranki) navedena tudi lista vseh strankarskih kandidatov. Dileme uporabnikov, ali bodo ljudje vedeli, da glasujejo za stranko ali ne, so tako odveč.

Podobno meni tudi raziskovalec javnega mnenja Andraž Zorko iz agencije Valicon, ki sicer meni, da lahko Nič od tega dobi nekaj glasov. “Če bi bilo na koncu napisano samo ‘Nič od tega’, bi ta opcija zagotovo dobila nekaj glasov,” je dejal v pogovoru za N1. “Vendar pa utegne biti učinek manjši zaradi celotnega imena stranke, napisanega na glasovnici,” je dejal. Po njegovem mnenju lahko Nič od tega pridobi glasove predvsem od volilcev, ki na volitvah oddajajo neveljavne glasovnice.

Na vprašanje, ali ne bo dolgo ime stranke na glasovnici morda odvrnilo volilcev, je Tomić dejala, da bi bila osebno bolj vesela, če bi bilo na glasovnici napisano samo Nič od tega, vendar je po zakonu na glasovnici treba navesti celotno ime stranke. “Se je pa zgodil precedens, da smo prvi in zadnji s tako dolgim imenom,” je še povedala. “Po našem primeru so dali navodilo, da se takšna imena ne potrjujejo več.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje