Zagovornik z nevladniki o enakosti oseb LGBTIQ

Slovenija 31. Avg 202315:20 4 komentarji
Miha Lobnik
Miha Lobnik (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik se je srečal s predstavniki nevladnih organizacij, ki se zavzemajo za enakopravno obravnavo oseb LGBTIQ. Opozorili so ga na nasilje nad temi osebami, govorili pa so tudi o sodelovanju nevladnih organizacij pri pripravi nacionalnega strateškega načrta za enakost oseb LGBTIQ, je sporočil zagovornik.

Kot so pri Zagovorniku napisali v sporočilu za javnost, so ga predstavniki društev Legebitra in Ljubljana Pride, Zavoda TansAkcija in Amnesty International Slovenije na srečanju opozorili na občutno povečano stopnjo negativne nastrojenosti do lezbijk, gejev, biseksualnih, transspolnih, interspolnih in kvir oseb (LGBTIQ). Kot primer so navedli nadlegovanje in nasilje ob letošnji paradi ponosa, Zagovornika pa seznanili tudi z drugimi primeri fizičnega in verbalnega nasilja nad temi osebami.

Udeleženci sestanka so sicer pretežno govorili o sodelovanju nevladnih organizacij pri pripravi nacionalnega strateškega načrta za enakost oseb LGBTIQ, ki ga v Sloveniji še nimamo. Lobnik je povedal, da je Zagovornik vladi večkrat priporočil, naj čim prej pripravi strateški načrt glede zagotavljanja enake obravnave skupnosti LGBTIQ ter strateške načrte za doseganje enakosti med spoloma, za preprečevanje rasizma in proti antisemitizmu. Ti načrti so namreč temeljna podlaga za snovanje ukrepov in politik, ki bodo v skladu s smernicami Evropske komisije s področja varstva pred diskriminacijo, so navedli.

Pojasnili so tudi, da je Evropska komisija sprejela šest ključnih strateških dokumentov za zagotavljanje enakopravnosti in enakega položaja družbenih skupin z določeno osebno okoliščino, ki naj članicam EU služijo pri pripravi nacionalnih strateških načrtov. Slovenija ima doslej le strateška načrta za Rome in za ljudi z invalidnostmi, so še zapisali pri Zagovorniku.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje