Zagovornik za brezplačno cepljenje proti HPV za vse do 26. leta starosti

Slovenija 11. Nov 202212:17 0 komentarjev
Cepljenje otrok, HPV
Profimedia

Zagovornik načela enakosti ugotavlja, da je dostop do brezplačnega cepljenja proti HPV različen glede na starost in spol. Ker je precepljenost prenizka, ministrstvu za zdravje in NIJZ priporoča, naj se brezplačno cepljenje omogoči vsem zainteresiranim do 26. leta starosti. Takšna izvedba cepljenja po njegovih ugotovitvah ne bo ogrozila dostopa do cepiva za dekleta do 15. leta starosti, ki so glavna ciljna skupina.

Zagovornik načela enakosti je prejel več prijav glede dostopa do brezplačnega cepljenja proti HPV, saj se dostop razlikuje glede na spol in starost.

Cepljenje proti HPV je bilo v Sloveniji uvedeno v šolskem letu 2009/2010. Od takrat naprej so se proti HPV v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja do dopolnjenega 26. leta starosti lahko cepile deklice, ki so v tistem letu ali kasneje obiskovale 6. razred osnovne šole. Od lanskega šolskega leta pa brezplačno cepljenje proti HPV pripada tudi dečkom, ki so bili lani in bodo kasneje v 6. razredu osnovne šole. Zaradi takšne ureditve cepljenja veliko število žensk in moških oziroma deklic in dečkov ni imelo možnosti, da bi se proti HPV cepili brezplačno.

Zagovornik je na podlagi poizvedb pri ministrstvu za zdravje in Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Zagovornik ugotovil, da je precepljenost proti HPV v Sloveniji še vedno prenizka. V letu 2021 se je s prvim odmerkom proti HPV cepilo okoli 50 odstotkov upravičenih deklic in 27 odstotkov upravičenih dečkov.

“To pomeni, da je cepivo proti HPV možno nameniti tudi za cepljenje drugih prebivalcev, starih do 26 let, ne da bi pri tem ogrozili dostopnost cepiv za deklice, mlajše od 15 let, ki so glavna ciljna skupina za cepljenje proti HPV,” je ugotovil zagovornik. Spolno nevtralni program cepljenja bi zagotovil bolj odporno zaščito celotne populacije, je še poudaril.

Zaradi vsega navedenega je Zagovornik ministrstvu za zdravje in NIJZ priporočil, naj se ob obstoječih upravičencih cepljenje proti HPV brezplačno omogoči tudi vsem zainteresiranim osebam do 26. leta starosti ne glede na spol.

Humanimi papiloma virusi (HPV) so najpomembnejši povzročitelji predrakavih sprememb materničnega vratu. Okužba se prenaša z intimnimi stiki. Pri večini okuženih žensk okužba v osmih do dvanajstih mesecih spontano mine, pri približno 10 odstotkih žensk pa se razvije trajna okužba. Posledice trajne okužbe so predrakave spremembe na materničnem vratu. Če jih ne odkrijemo in pravočasno ne zdravimo, se iz njih razvije rak materničnega vratu. Rak materničnega vratu je, poleg raka jeter, mogoče preprečevati s preventivnim cepljenjem, piše NIJZ.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!