Zajetna snežna pošiljka: na Kaninu v 12 urah zapadlo več kot pol metra snega

Slovenija 09. Jan 202310:25 2 komentarja
Sneg, sneženje
Slika je simbolična: Foto: PROFIMEDIA

Obilne padavine, ki so zajele državo, so prinesle tudi konkretno snežno pošiljko na nekaterih smučiščih. Največ snega je v zadnjih 12 urah zapadlo na Kaninu.

Slovenijo so ponoči zajele padavine, ki se bodo čez dan krepile in razširile nad večji del države. V višjih legah tudi močno sneži. Po podatkih agencije za okolje (Arso) je meja sneženja med 1.200 in 1.600 metrov, kar pomeni, da se bo na nekaterih smučiščih okrepila snežna odeja, ki za zdaj, čeprav smo že skoraj sredi januarja, ni prav debela.

Preberite še: Kako se s pomanjkanjem snega spopadajo in prilagajajo slovenska smučišča?

Visoka smučarska sezona je pred vrati, več kot pol metra snežne odeje pa ima le Kanin. Na našem najvišjem smučišču tudi trenutno močno sneži. V zadnjih 12 urah je zapadlo še dodatnih 52 centimetrov snega, skupna snežna odeja pa je zdaj 157 centimetrov.

Smučišče danes, prav zaradi močnega sneženja in vetra, ne obratuje. Naprave naj bi znova pognali jutri, saj naj bi bilo sončno, temperature pa od –8 do –4 stopinje Celzija.

Vogel
Zajem zaslona/Vogel

Več kot 10 centimetrov tudi na Voglu, drugod še čakajo

Snežne razmere so se nekoliko popravile tudi na Voglu. V zadnjih 12 urah je zapadlo 15 centimetrov snega, snežna odeja tako meri 48 centimetrov. Trenutno deluje le kabinska žičnica, odprta pa je le ena proga.

“Kanin je dobil konkretno pošiljko, na Voglu pa je meja sneženja skakala, tako da je malo snežilo in malo deževalo. Izdatnih novih količin snega ne pričakujemo,” je za N1 povedal meteorolog Jure Cedilnik agencije za okolje (Arso).

Na Krvavcu so dobili devet centimetrov svežega snega, snežna odeja je zdaj visoka 28 centimetrov. Delujejo štiri naprave od skupno 13 oziroma dve progi od 26, kažejo podatki snežnega telefona.

Na Pohorju je odprtih pet od 24 prog, trenutno pa na smučišču tudi dežuje. V Kranjski Gori, kjer je pretekli konec tedna potekala preseljena Zlata Lisica, se smuča po treh progah.

“Snežilo bo tudi na Štajerskem, nekaj snega tudi na Rogli, na Pohorju tudi mogoče malenkost,” dodaja Cedilnik.

Sneži tudi na nekaterih drugih visokih predelih. Na Kredarici je v zadnjih 12 urah zapadlo 11 centimetrov snega in ga je zdaj skupno 160 centimetrov, na Vršiču pa je nočna snežna pošiljka prinesla 18 centimetrov snega. Skupno ga je na prelazu, ki je prevozen le za osebna vozila z verigami, 53 centimetrov. Na Rudnem polju sta zapadla dva centimetra snega, na Predelu en centimeter.

Višina snežne odeje
Arso

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje