Zakaj je bil zračni prostor nad Slovenijo za krajši čas zaprt

Slovenija 22. Maj 202316:49 1 komentar
kontrola zračnega prometa
Srdjan Živulović/BOBO

Zračni prostor nad Slovenijo je bil zjutraj za kratek čas popolnoma zaprt. Na Kontroli zračnega prometa Slovenije so nam pojasnili zakaj, pa tudi, kaj se zgodi z letali, ki so v tistem trenutku v zračnem prostoru.

Zračni prostor nad Slovenijo je bil zaprt zaradi tehnične težave na sistemu govorne komunikacije. “Ker je pri nas varnost na prvem mestu, smo se odločili, da za čas odpravljanja te napake zapremo zračni prostor,” so na Kontroli zračnega prometa Slovenije pojasnili za N1.

Dodali so, da bi lahko sicer v takšnih primerih kontrolor letenja s pomočjo posebne baterijske naprave še vedno komuniciral s piloti, vendar to ni ustaljena praksa.

Tehnična težava je bila odpravljena v približno pol ure, tako da je bil zračni prostor nad Slovenijo znova odprt že ob 7.27. Do večjih zamud ali motenj v letalskem prometu zato tudi ni prihajalo.

Kaj storijo z letali v zraku?

Ob zaprtju zračnega prostora se letala, ki so v tistem trenutku v zračnem prostoru, preusmeri iz njega, prav tako v tem času letala v zračni prostor ne vstopajo.

Večina letal, ki sicer leti nad Slovenijo, državo le preleti, če pa bi bilo v tistem trenutku kakšno letalo namenjeno na Brnik, bi to preusmerili na bližnje letališče izven Slovenije. Tudi tista, ki vzletajo z Brnika, se v tem času zadrži. “Vendar ne gre za veliko število letal,” so pojasnili na kontroli zračnega prometa.

Zjutraj je imelo ob odhodu večjo zamudo le letalo, ki je letelo v Frankfurt. To je namesto ob 7.10 iz Ljubljane proti Frankfurtu poletelo ob 8.02.

Če sicer pri letih prihaja do večjih zamud, imajo potniki tudi pravico do odškodnine.

Prazen zračni prostor nad Slovenijo ob 7.27
Prazen zračni prostor nad Slovenijo ob 7.27. (vir: www.flightradar24.com/)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje