Zakaj je Zavarovalnica Sava na prvi dan poplav prepovedala sklepanje zavarovanj

Gospodarstvo 11. Avg 202319:02 12 komentarjev
Zavarovalnica Sava prekinila trženje zavarovanj za poplave
Miloš Vujinović/Bobo

Vodstvo sektorja premoženjskih zavarovanj Zavarovalnice Sava je 4. avgusta, na dan, ko so se po mnogih slovenskih krajih začele močne poplave, vsem poslovalnicam z okrožnico prepovedalo sklepanje novih zavarovanj za tveganje poplav ter dodajanje tveganja poplav k že sklenjenim zavarovanjem. Sicer interna okrožnica z oznako zaupno je našla pot na družbena omrežja in sprožila plaz negativnih odzivov. Zavarovalnica pojasnjuje, zakaj prepoved, ki so jo vmes že preklicali. Za mnenje smo prosili tudi regulatorja – Agencijo za zavarovalni nadzor (AZN).

“Začasna omejitev je bila posledica izjemnih vremenskih okoliščin, zaradi katerih bi bile morebiti sklenjene zavarovalne pogodbe v takih okoliščinah nične že po samem določilu 922. člena obligacijskega zakonika, kar pa ni v interesu niti zavarovancev niti zavarovalnice,” so nam na vprašanje, zakaj prepoved, odgovorili na zavarovalnici.

Po njihovih navedbah gre za pogosto prakso zavarovalnic, ki sledi že omenjenemu členu obligacijskega zakonika. Ta pravi, da se zavarovanja lahko sklepa le za negotove dogodke v prihodnosti. “Ob napovedanih katastrofalnih poplavah nastanek škode ni bil več negotov, saj je škoda že nastajala na širšem območju Slovenije, zato smo začasno prilagodili trženje in omejili sklepanje novih zavarovanj.”

V ponedeljek so zaradi stabilizacije izrednih vremenskih razmer okrožnico preklicali, tako da je ponovno možno skleniti tudi novo zavarovanje, ki vključuje tveganje poplave, oziroma slednjega dodati na že obstoječo polico premoženjskega zavarovanja.

Izsek iz okrožnice:

Zavarovalnica Sava
interni dopis Zavarovalnice Sava

AZN: Pričakovan ukrep zavarovalnice

V Savi poudarjajo, da so vsa obstoječa zavarovanja ostala v veljavi. Tudi namestnik direktorja Agencije za zavarovalni nadzor (AZN) Niko Erker je za N1 povedal, da je “z vidika zavarovalniške stroke v okviru ukrepov za upravljanje s tveganji začasna prepoved sklepanja novih zavarovanj ob pričakovanih obsežnih škodnih dogodkih pričakovan ukrep”. Dodal je, da je bil ukrep ob stabilizaciji preklican.

V katerem primeru bi morali obvestiti AZN?

Zavarovalništvo je sicer močno regulirana panoga in zavarovalnica ne more povsem prosto spreminjati ponudbe zavarovanj.

Tako mora za vsako vrsto zavarovanj, na primer za vrsto Zavarovanje požara in elementarnih nesreč ali za zavarovalno vrsto Druga škodna zavarovanja, pod katera med drugim štejemo zavarovanje za nevarnost poplave, stanovanjsko zavarovanje ter zavarovanje posevkov in plodov, dobiti dovoljenje AZN.

Ko tega ima, pa se zavarovalnica sama odloča, katere produkte znotraj te vrste bo ponujala, so nam pojasnili na AZN. Če želi prenehati s trženjem katerega od teh produktov, to lahko stori, mora pa seveda še naprej spoštovati določila že sklenjenih pogodb.

Če bi se uprava in nazdorni svet odločila za prenehanje opravljanja poslovanja v posamezni zavarovalni vrsti, pa bi morala zavarovalnica obvestiti tudi AZN.

Vse več zahtevkov

V Zavarovalnici Sava zaradi posledic obilnega deževja in poplav sicer beležijo povečano število prijav škod na premoženju, rast števila zahtevkov pričakujejo v prihodnjih dneh. “S sodelavci trenutno vse moči usmerjamo v učinkovito, strokovno in hitro obravnavo vseh prijavljenih škodnih primerov in smo zavarovancem na voljo z vsemi svojimi razpoložljivimi resursi, tako človeškimi kot tehnološkimi,” pravijo.

Ob tem pa ljudi pozivajo, da, če je le možno, prijavo oddajo prek spleta. Tako bo obravnava škod najhitrejša, pravijo.

Več nasvetov za prijavo škode v članku Odgovori na najbolj pereča vprašanja: moram poškodovano opremo hraniti?.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje