Zakaj ob Kmetijskem inštitutu sekajo drevesa? “Nadomestili jih bomo z novimi”

Slovenija 12. Avg 202217:19 6 komentarjev
Aljaž Uršej, N1

Prebivalce Župančičeve jame v Ljubljani je razburila prenova bližnjega Kmetijskega inštituta, med katero so posekali nekatera drevesa okrog stavbe. "Včeraj so posekali višnje in jablane, danes so posekali celo vrsto mladih jabolk, še polnih plodov, ki zdaj ležijo po tleh. Sedaj sekajo 40-letno magnolijo," je zapisala ena od stanovalk. Na inštitutu pa mirijo, da so odstranili obolelo drevje in grmičevje, ki ga bodo nadomestili z novimi, bolj bogatimi in vrstno pestrimi zasaditvami.

V času podnebne krize so prebivalci postali veliko bolj občutljivi na domnevno sporna ravnanja glede okolja. Tako na primer na ljubljanski občini dobivajo pritožbe za tako rekoč vsako drevo, ki ga posekajo. Kmetijski inštitut na Hacquetovi ulici v ljubljanski Župančičevi jami se ponaša oziroma se je ponašal s sadovnjakom ter grmičevjem in drevesi v okolici. Zato je meščane razburilo, da so ob prenovi stavbe drevesa posekali. “Sredi sezone inštitut ubija svoje sadno drevje, polno sadežev in uničuje habitat za ptice, ki tam domujejo,” je na Facebooku opozorila Ljubljančanka in dodala, da je to pot v podnebno katastrofo.

Na Kmetijskem inštitutu Slovenije pojasnjujejo, da prenavljajo eno od poslopij in skladno z veljavnimi predpisi, ki določajo nujno intervencijsko pot, urejajo tudi okolico inštituta. “V okviru celovite zunanje prenove smo odstranili obolelo drevje in grmičevje ter del “sadovnjaka”, in sicer jablane, katerim je že pred 15-imi leti potekla doba rodnosti (sadovnjak med obema stavbama) in eno vrsto jablan na šibkih podlagah (ob parkirišču), sicer še v dobi rodnosti, vendar slabo rastočih in slabo rodnih.”

Dodali so, da bodo odstranjene rastline v prihodnjih tednih nadomestili z novimi, bolj bogatimi in vrstno pestrimi zasaditvami, med drugim s sadnim drevjem in okrasnimi rastlinami, ki bodo nudile tudi več zavetja in hrane različnim živalskim vrstam.

Na vprašanje zaskrbljene meščanke, zakaj so se lotili odstranjevanja dreves sredi sezone, saj da intervencijska pot za prenovo poslopja zagotovo ne more in ne sme biti razlog za odstranjevanje dreves in grmovnic pa so odgovorili, da razumejo in spoštujejo njeno skrb, “vendar je pri naši odločitvi prevladala varnost skoraj 200 zaposlenih ter varnost okoliških prebivalcev.”

KMETIJSKI INŠTITUT KMETIJSKI INŠTITUT
Aljaž Uršej, N1
Aljaž Uršej, N1
Aljaž Uršej, N1

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje