Zakaj Slovenijo preletavajo vojaška letala in helikopterji

Slovenija 03. Jun 202209:32 > 04. Jun 2022 07:30 12 komentarjev
Slovenska vojska

Nebo nad Slovenijo v zadnjih dneh preletavajo vojaška letala in helikopterji. Preleti niso povezani z vojno v Ukrajini, ampak z mednarodno vojaško vajo Jadranski udar 2022, ki v Sloveniji poteka vsako leto. Glasni letalski motorji ter pokanje na poligonu pa so zmotili marsikoga.

Mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2022 na Slovenskem poteka že desetič, trajala pa bo do 5. junija. V vaji sodeluje 650 udeležencev iz 26 zavezniških in partnerskih držav. Vaje potekajo tako v zraku kot tudi na tleh. Prebivalce, ki živijo v bližini vadišč, pa zadnje dni moti ropot vojaške mehanizacije.

Slovenska vojska je ob najavi vaje na spletu sicer zapisala, da so bile aktivnosti na terenu predhodno usklajene z lokalno skupnostjo ter da bodo za okolico, kolikor bo mogoče, nemoteče. “Na terenu bo le manjše število vojakov in vojaških vozil, uporaba manevrskega streliva bo minimalna, udeleženci pa se bodo z vozili premikali po javnih cestah in utrjenih gozdnih poteh,” so še dodali. Na ministrstvu za obrambo so nam dejali, da posebnosti na letošnji vaji ni, tudi udeležencev in vojaških letal ni nič več kot običajno.

Slovenska vojska

Vojaška vaja poteka na več koncih Slovenije. Na osrednjem vadišču Poček blizu Postojne potekajo vaje z letalniki, minometi in tanki, simulacije letalske podpore pa potekajo tudi na območju občin Bohinj, Idrija in Ribnica. Letala, helikopterji ter brezpilotna letala pa vzletajo z letališč Cerklje ob Krki in Brnik. Med njimi so poleg slovenskih Pilatusov PC-9 tudi slovita letala F-16 ter Eurofighter 2000.

Na vojaški vaji se usposabljajo kontrolorji združenih ognjev. To so vojaške enote, ki na tleh vodijo in usmerjajo zračno podporo in napade.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje