Zakaj sta Milan Kučan in Danilo Türk podprla kandidaturo Nataše Pirc Musar

Slovenija 23. Jun 202220:39 > 21:08 18 komentarjev
Danilo Türk, Milan Kučan
Borut Živulović/BOBO

Med podporniki predsedniške kandidature Nataše Pirc Musar sta tudi bivša predsednika države Milan Kučan in Danilo Türk. Povprašali smo ju, zakaj sta se odločila za to potezo.

Odvetnica in bivša informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je ob današnji najavi kandidature za predsednico države izrazila zadovoljstvo, da jo na njeni poti podpira »14 izjemnih posameznikov in posameznic«. Med njimi sta tudi bivša predsednika države Milan Kučan in Danilo Türk.

Milan Kučan nam je za to odločitev navedel več razlogov. Kot je dejal, Natašo Pirc Musar pozna že zelo dolgo, še iz časov, ko je bila ona novinarka, on pa predsednik predsedstva republike Slovenije. Ko je bila Pirc Musar pooblaščenka za dostop do informacij javnega značaja, sta imela z bivšim predsednikom republike Kučanom na Tržaški v Ljubljani skupaj pisarni …

Najbolj pomembno pa je po Kučanovih besedah to, da Nataša Pirc Musar zelo dobro razume pomen ustavnosti, pravne države in vladavine človekovih pravic, kar je dokazala tudi v praksi. “Še zlasti je to dokazala zadnji dve leti, ko je bila, tako kot mi vsi, soočena z razgradnjo prav teh postulatov demokratične države,” je poudaril prvi predsednik samostojne Slovenije. Ob tem je izpostavil, da je Pirc Musar s svojimi stališči in pravnim znanjem pomagala mnogim v civilni družbi, bila je aktivna v Pravni mreži za varstvo demokracije, zagovarjala je novinarje, aktiviste civilne družbe … “S tem je pokazala svoj odnos do tega, kar mora po mojem prepričanju obvladati predsednik države. Poleg tega je pogumen človek, opredeljuje se do stvari, pove svoje mnenje, ko meni, da je to potrebno ali je vprašana, in se ne skriva za raznoraznim praznim govoričenjem,” je še dodal Kučan.

Kot naslednji razlog za podporo kandidaturi Pirc Musar, “ki bi ga moral pravzaprav povedati na začetku”, pa je navedel “čas, da tudi na čelo države pride ženska”. Dejal je, da imamo v Sloveniji veliko sposobnih žensk in veliko govorimo o enakopravnosti, a moramo to pokazati tudi v praksi. “S tega vidika bi lahko podprl tudi kakšno drugo žensko, so me pa prepričale druge kvalitete Pirc Musar.”

Nataša Pirc Musar
BOBO

Bi torej lahko, ker izpostavlja pomembnost izvolitve ženske na čelo države, podprl tudi na primer kandidaturo podpredsednice Gibanja Svoboda Marte Kos? Spomnimo, da je ta pred dnevi za N1 potrdila, da se bo podala v predsedniško tekmo. Kučan je na naše vprašanje odgovoril, da glede Marte Kos in njenih sposobnosti nima pomislekov, ima pa sistemski pomislek. Zdi se mu sistemsko nesprejemljivo, da bi bili na treh ključnih položajih v državi – predsednika republike, predsednika vlade in predsednika državnega zbora – trije vodilni ljudje iste stranke. “To je z vidika načela delitve oblasti vprašljivo. To bi bila moja zavora, če bi se moral opredeliti do kandidature Marte Kos,” je dodal Kučan.

Danilo Türk, ki je bil na čelu države od decembra 2007 do decembra 2012, pa je navedel dva sklopa razlogov, zakaj je podprl kandidaturo Nataše Pirc Musar za predsednico države. V prvi sklop sodita splošnejša razloga – verjame namreč, da se mora v slovenski politiki uveljaviti nova, mlajša generacija ljudi, in da morajo ustrezno vlogo v političnem vodstvu dobiti ženske. Kot je poudaril Türk, participacija žensk v politiki pri nas še vedno ni ustrezna.

Med konkretnimi razlogi za podporo Pirc Musar pa je navedel, da ga je ta impresionirala kot informacijska pooblaščenka ter da zelo dobro razume človekove pravice in slovenski ustavni sistem. “Elementarna moralna jasnost se mi zdi pri njej zelo pomembna kvaliteta,” je poudaril Türk. Ko mu je Pirc Musar omenila možnost, da bo kandidirala za predsednico države, je po krajšem razmisleku sklenil, da bo na seznamu njenih podpornikov.

Marta Kos
Saša Despot/BOBO

Splošna razloga, ki ju je navedel Türk (mlajša generacija in ženska kandidatka), izpolnjuje tudi Marta Kos. Bi torej lahko podprl tudi njeno kandidaturo, nas je zanimalo. Türk nam je dejal, da ve, da se je o predsedniški kandidaturi Marte Kos špekuliralo, ni pa seznanjen s tem, da se je zanjo tudi odločila. “Ne bi želel hipotetično razglabljati, kaj bi bilo, če bi bilo. Nataša Pirc Musar je kandidaturo najavila in jaz sem jo podprl,” je dejal Türk.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje