Zakon o dodatku sodnikom: NSi bi ga črtala, SDS razširila na ves javni sektor

Slovenija 01. Feb 202317:07
Denar, sodišče, kladivo
PROFIMEDIA

V opozicijskih SDS in NSi so vložili več dopolnil za vladni predlog zakona o začasnem dodatku sodnikov in državnih tožilcev. Dopolnilo NSi črta vse štiri člene predloga, medtem ko bi SDS s svojim dopolnilom dodatek do sprememb plač podelila vsem funkcionarjem in javnim uslužbencem. Svoj predlog so podali tudi v združenju občin, kjer bi 600 evrov bruto mesečnega dodatka poleg sodnikom in tožilcem podelili še občinskim funkcionarjem.

K vladnemu predlogu zakona o začasnem dodatku sodnikov in državnih tožilcev, ki je na dnevnem redu četrtkove seje odbora DZ za pravosodje, je vloženih več dopolnil. V NSi bi z dopolnili črtali vse štiri člene predloga, po dopolnilu SDS pa bi do sistemskih sprememb vsi funkcionarji in javni uslužbenci prejeli dodatek 600 evrov bruto mesečno. Poslanci ga bodo obravnavali v petek.

Po zakonskem predlogu vlade bodo pravosodni funkcionarji od 1. januarja do uveljavitve reforme plačnega sistema v javnem sektorju, vendar najdlje do konca leta 2023, prejemali mesečni dodatek v višini 600 evrov bruto. Višina dodatka ne bo odvisna od osnovne plače niti od specifike opravljanja posamezne funkcije, ampak bo izplačana v enaki višini vsem upravičencem.

Po ocenah ministrstva za pravosodje bo ta dodatek prejemalo 1.093 sodnikov in tožilcev, finančni učinek začasnega ukrepa pa je na letni ravni ocenjen na 9,1 milijona evrov.

Po dopolnilu, ki so ga vložili v SDS, pa bi do uveljavitve sistemskih sprememb plačnega sistema in odprave nesorazmerij v plačah dodatek v višini 600 evrov bruto mesečno prejeli vsi funkcionarji in javni uslužbenci vseh plačnih skupin in podskupin. Tako želijo odpraviti kršitev načela enake obravnave funkcionarjev znotraj različnih vej oblasti in kršitev načela enake obravnave javnih uslužbencev znotraj sistema plač v javnem sektorju.

Medtem v NSi menijo, da so sodniki in tožilci funkcionarji, ki uživajo visoko raven stabilnosti in predvidljivosti svojih osebnih dohodkov. V NSi razumejo, da je treba v celoviti reformi prilagoditi tudi njihove plače. Vendar urejanje njihovega položaja nikakor ne more biti tako nujno, da bi bilo treba predlog zakona, ki določa dodatek posebej zanje, sprejemati po nujnem postopku v nekaj dneh, so zapisali v dopolnilu.

Po njihovem mnenju ni mogoče sprejeti utemeljitve, da je dodatek k plači sodnikov in tožilcev tako nujen, da se z njim preprečujejo težko popravljive posledice za delovanje države. Kot so dodali, obstaja skrb, da je realnost prav nasprotna in da torej zakon ne bo preprečil težko popravljivih posledic za delovanje države, ampak jih bo povzročil.

Po predlogu Združenja občin Slovenije pa bi začasni mesečni dodatek v višini 600 evrov bruto prejemali poleg sodnikov in državnih tožilcev tudi funkcionarji lokalnih skupnosti. Opominjajo, da združenja občin vlado v skupnih dopisih že vrsto let opozarjajo, da je treba pristopiti k ureditvi in odpravi nesorazmerij med plačami županov in direktorjev občinskih uprav ter direktorjev in ravnateljev javnih zavodov.

Združenje je na ministrstvo za javno upravo tudi v tem mandatu naslovilo poziv za pospešitev aktivnosti pri odpravljanju plačnih nesorazmerij med plačami občinskih funkcionarjev in javnih uslužbencev. Finančne posledice njihovega predloga na občino okvirno znašajo 7.200 evrov, če pa ima občina profesionalnega podžupana, 14.400 evrov, so zapisali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.