Zakon o tujcih: civilna družba v skrbeh, a vlada pravi, da ne bo ločevala družin

Slovenija 14. Mar 202313:49 > 16:50 1 komentar
delo
Foto: PROFIMEDIA

Civilnodružbeni organizaciji Ambasada Rog in Delavska svetovalnica sta vlado in poslance pozvali, da noveli zakona o tujcih ne namenijo podpore. Glavni razlog za to vidijo v tem, da od družinskih članov tujega delavca zahtevajo, da se v manj kot enem letu naučijo slovenskega jezika in opravijo izpit, sicer bi morali iz države oditi. Na ministrstvu za notranje zadeve odgovarjajo, da ima že obstoječi zakon varovalko, ki kaže, da ločevanja družin ne bo.

Ambasada Rog in Delavska svetovalnica pozivata vlado in poslance, naj ne sprejmejo novele zakona o tujcih in s tem preprečijo ločevanje družin. Ministrstvo za notranje zadeve je namreč iz predloga zakona nedavno črtalo odpravo pogoja izpita iz slovenskega jezika na ravni A1 za podaljšanje dovoljenja za bivanje družinskih članov.

Z novelo zakona o tujcih želi ministrstvo poenostaviti določene postopke pridobivanja dovoljenj na upravnih enotah in odpravilo diskriminatorne spremembe prejšnje vlade, preden bi stopile v veljavo. “Spomnimo, da je bil omenjeni sporni člen ključni razlog za noveliranje zakona,” so v nevladnih organizacijah zapisali v pozivu vladi in poslancem.

Država od družinskih članov tujega delavca namreč zahteva, da se v manj kot enem letu naučijo novega jezika in opravijo zahteven izpit, sicer morajo državo zapustiti. “Tega država kakopak ne zahteva od delavca, ki lahko še naprej gara in plačuje davke, ob tem pa mora še sprejeti, da bo njegova družina izgnana,” opozarjajo.

Menijo, da gre za diskriminatorno odločbo. Če država uvaja pogoj izpita iz slovenskega jezika za tujce, mora ta veljati za vse, ne le za nekatere skupine tujcev in zgolj nekatere družinske člane, so dodali.

Ministrstvo je sprva pohitelo s spremembo diskriminatornega člena po nujnem postopku, nato pa je v zadnjem trenutku umaknilo svoj predlog in v državni zbor poslalo predlog, ki ohranja “Janšev člen”, pravijo. “Kaj se je vmes zgodilo, ne zna razložiti nihče. Kar naenkrat ministrstvo zagovarja Janšev zakon s floskulo, da ta spodbuja integracijo,” so zapisali.

Pri tem opozarjajo, da argumentu integracije ne more verjeti nihče. Družinsko življenje je ključen pogoj za uspešno integracijo v družbo in nihče ne bo bolje integriran, če bo ločen od družinskih članov ali če bo njihovo bivanje podvrženo nerazumnim izpitnim pogojem.

Notranje ministrstvo zagotavlja, da ločevanja družin ne bo

Na kritike iz vrst civilne družbe so se odzvali na ministrstvu za notranje zadeve, kjer so poudarili, da razumejo pomen družinskega življenja in pravico do združevanja družine. V pisnem odzivu so spomnili na varovalko v obstoječem zakonu, po kateri morajo upravne enote poleg morebitnih razlogov za zavrnitev izdaje ali podaljšanja dovoljenja za začasno prebivanje upoštevati tudi “naravo in trdnost družinskega razmerja, dolžino prebivanja v Sloveniji ter obstoj družinskih, kulturnih in socialnih vezi z matično državo.”

Na ministrstvu tako verjamejo, da je ta določba zadostna varovalka, ki kaže, da ne bodo ločevali družin. “Naš namen je, da naredimo slovensko družbo odprto in bolj vključujočo. Zato dajemo velik poudarek tudi integracijskim ukrepom, ki jih bomo v tem mandatu dodatno krepili,” so še zapisali v odzivu in med njimi izpostavili znanje slovenskega jezika.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje