Zalar po pozivu k odstopu: Če se očitki potrdijo, bom odšel sam

Slovenija 08. Jun 202315:09 7 komentarjev
Generalni direktor ljubljanske psihiatrične klinike Bojan Zalar
Generalni direktor klinike prof. dr. Bojan Zalar (foto: STA)

Na današnji novinarski konferenci je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan generalnega direktorja Psihiatrične klinike Ljubljana Bojana Zalarja pozval k odstopu. Zalar je v odzivu zapisal, da svoje naloge direktorja opravlja dobro, in dodal, da se bo poslovil sam, če bo sistemski nadzor pokazal, da je storil strokovne napake oziroma da je zanje objektivno odgovoren.

“Izjemno razočaran sem nad nastopi direktorja ljubljanske psihiatrične klinike in ga pozivam k odstopu,” je na tiskovni konferenci po seji vlade dejal zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan.

Direktor Psihiatrične klinike Ljubljana Bojan Zalar je v pisni izjavi po novinarski konferenci zapisal, da svoje naloge direktorja opravlja dobro in da je celoten tim zavezan delu, motiviran in odlično strokovno usposobljen. Ob tem je navedel, da so njihovi rezultati odlični in da so dobre tudi njihove finančne bilance.

“Kot direktor sem v minulih letih na vsak najmanjši indic odstopanja od strokovnih smernic reagiral hitro, strogo in učinkovito. Ne morem in ne bom pa posegal v delo sodelavcev zgolj zaradi pavšalnih informacij v javnosti in pritiskov,” je nadaljeval in napovedal, da se bo od direktorskega mesta poslovil, če bo v sistemskem nadzoru ugotovljeno, da je storil strokovne napake oziroma da je zanje objektivno odgovoren.

“Ne bom pa odstopil na temelju govoric, nepreverjenih izjav in zavajajočih informacij. Tega ne bom storil zaradi osebne in strokovne integritete ter zaradi zaščite psihiatrične stroke pred grobimi posegi politike v njeno delovanje vsakič, ko se v javnosti pojavljajo domneve in govorice,” je ob tem še zapisal direktor ljubljanske psihiatrične klinike.

Dodal je, da je na pobudo ministra pozval zdravniško zbornico, naj tudi ona opravi strokovni nadzor nad delom klinike, prav tako pa si Zalar želi sistemskega nadzora, ki vključuje strokovnjake iz tujine. Tudi sam je, tako Zalar, podal ovadbo zoper neznanega storilca na policijo.

“Predlagam, da zadnjo besedo rečemo, ko bosta navedena dodatna eksterna strokovna nadzora opravljena. Če se izkaže, da naša klinika ali jaz kot direktor svojega dela nisem opravljal skladno z najvišjimi strokovnimi standardi, bom odšel sam in me k temu ne bo treba pozvati,” je zaključil.

Spomnimo na zgodbo N1: potem ko smo dobili informacijo, da naj bi se na Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana dogajalo nasilje, smo se v naslednjih tednih o razmerah na kliniki pogovarjali s številnimi sogovorniki. Govorili smo s pacienti, ki so bili hospitalizirani na sprejemnih oddelkih, z njihovimi svojci, z več zaposlenimi in nekdanjimi zaposlenimi, ki so zasedali ali še vedno zasedajo različna delovna mesta na kliniki, s predstavniki uporabnikov in drugimi. V obsežni novinarski preiskavi nam je več sogovornikov potrdilo, da so bili žrtve nasilja ali da so bili nasilju priča. Navedbam pritrjujejo tudi nekateri materialni dokazi, ki smo jih pridobili. Vodstvo klinike navedbe o nasilju ves čas kategorično zavrača. Vse naše vire je ob tem strah maščevanja.

Kot smo že poudarili v preiskovalnem članku:

  • je izjemno pomembno, da ljudje, ki imajo težave v duševnem zdravju, pravočasno poiščejo strokovno pomoč;
  • namen našega poročanja nikakor ni odvračati od tega, nasprotno: tako kot vedno, vse ljudi s težavami v duševnem zdravju spodbujamo in ozaveščamo, naj poiščejo strokovno pomoč;
  • številni, ki se zdravijo na sprejemnih oddelkih psihiatrične klinike, seveda niso doživeli nasilja in imajo z zdravljenjem tam dobro izkušnjo;
  • ker pa so ljudje, ki imajo duševne motnje oziroma duševne bolezni, posebej ranljiva skupina, je treba njihove pravice posebej skrbno ščititi. Zato smo se preverjanja indicev o nasilju lotili resno in poglobljeno. Gre za pomembno temo v javnem interesu.

Objavili smo jo ob upoštevanju vseh profesionalnih novinarskih standardov, povsem nesenzacionalistično, z edinim interesom: opozoriti na pričevanja o nasilju in spremeniti razmere na boljše.

Tu lahko preberete celoten preiskovalni članek: Kaj se dogaja na Psihiatrični kliniki Ljubljana. Tu pa vam je na voljo ves N1 dosje o dogajanju na Psihiatrični kliniki Ljubljana.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje