Zalivati zjutraj ali zvečer? Strokovnjakinja: Tu ni nobene debate

Slovenija 19. Maj 202405:33 3 komentarji
zalivanje, vrt
Foto: Profimedia

Med vrtičkarji se krešejo mnenja o tem, ali je rastline bolje zalivati zjutraj ali zvečer, nekateri pa prisegajo na zalivanje s toplo vodo. O tem smo povprašali strokovnjakinjo za zelenjadarstvo, ki pravi, da je odgovor en sam.

Majski dnevi so prinesli tudi precej dežja, tako da obilno zalivanje zelenjavnega vrta še ni bilo nujno. Ker pa postaja vse bolj vroče in suho, se vrtičkarji sprašujejo, kdaj je treba zalivati vrt, da bo to za rastline kar najbolje.

Zjutraj ali zvečer? “Tu ni nobene debate in ne gre za to, da bi imel vsak vrtičkar svoj način. Prav gotovo je vrt bolje zalivati zjutraj kot zvečer,” je jasna specialistka za zelenjadarstvo in poljedelstvo s Kmetijsko-gozdarskega zavoda v Mariboru Miša Pušenjak. “Zjutraj so tla ohlajena, ohlajena je tudi voda (če jo hranimo v posodah), kar pomeni manjši šok za zemljo in za rastline.”

“Jutranje namakanje je tudi bolj učinkovito, saj rastlina od jutra do poldneva (pri tem moramo upoštevati sončev čas, in ne čas ob premiku ure) srka hranila iz tal, popoldne pa jih sintetizira,” dodaja.

“Čez dan rastlin absolutno ne smemo zaliti, tudi če venijo. Če jo takrat namočite ali zalijete z mrzlo vodo, je to lahko usodno, prav tako boste zažgali liste, če jih v vročem dnevu poškropite z mrzlo vodo,” pravi Pušenjak in dodaja, da so mokre rastline tudi bolj dovzetne za bolezni in škodljivce.

Miša Pušenjak poudarja, da je kapljično namakanje (kot na primer na spodnji fotografiji) za rastline veliko boljše od zalivanja z zalivalko.

zalivanje, namakanje, vrt
Foto: Profimedia

Če bomo rastline kljub vsemu namakali zvečer, moramo vodo temperirati, svetuje strokovnjakinja. “Če imamo studenčnico ali drug vir mrzle vode, jo čez dan pustimo v primerni posodi (najbolje beli, da ne bo prevroče) v senci, ne na soncu. Voda ne sme biti topla ali vroča, ne sme pa biti mrzla, nekje med 20 in 30 stopinjami,” pravi Pušenjak in opozarja, da ne smemo pozabiti na cev, v kateri se lahko voda tudi zelo segreje. Zalivanje s to vročo vodo bi uničilo naš trud.

Prav tako moramo pred večernim namakanjem počakati, da pridejo rastline malo “k sebi”. “Ne namakajte jih zgodaj zvečer, ampak obvezno počakajte, da temperatura pade vsaj pod 30 stopinj, to je v vročinskem valu lahko tudi šele po 22. ali 23. uri,” opozarja.

Rastline, ki jih nikoli ne smemo zalivati po listih, so plodovke – to so paradižnik, paprike, jajčevci, kumare, buče, bučke … Za solatnice in zelje pa, če je zelo vroče, Pušenjak celo svetuje, da jih zjutraj zalijete tudi po listih, ker bo to rastlino hladilo. “Vendar pazite, da niso kaplje predebele,” dodaja.

Koliko vode potrebujemo? “Sploh za začetnike je dober trik, da z lopato malo prekopljete, da vidite, do kakšne globine je prišla voda po zalivanju,” svetuje in pravi, da bo marsikdo presenečen nad tem, kako veliko vode se porabi ob vročih dneh.

Pušenjak opozarja še na nujnost zastirke – z golih tal namreč voda močno izpareva. Če jih zastremo, na primer s travo ali slamo, po besedah Miše Pušenjak prihranimo kar polovico vode, zastirka pa rastline varuje tudi pred prevelikimi nihanji temperatur. Več o zastirkah lahko preberete v tem članku.

Bonus video: Kaj morate vedeti pred evropskimi volitvami?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje