V spomin Miranu Potrču: “Spoštovanja vreden človek, ki je politiki v čast”

Slovenija 07. Apr 202313:56 0 komentarjev
Žalna seja za Mirana Potrča
Borut Živulović/BOBO

Konec marca je umrl dolgoletni politik Miran Potrč. Bil je član stranke SD in eden vidnejših slovenskih politikov. Socialni demokrati so se mu poklonili z žalno sejo, na kateri so izpostavili njegovo poštenost, strokovnost, delavnost, preudarnost, odločnost in večno pripravljenost na dialog. Spomnili pa so tudi na njegov prispevek v času osamosvajanja Slovenije ter odgovorno in načelno politično držo.

Kot je dejala predsednica SD Tanja Fajon, je bil Miran Potrč pripravljen na pogovor, v razpravah je bil natančen in strokovno pripravljen, razumen, a hkrati neomajen, ko je bilo treba zastaviti glas za temeljne demokratične vrednote.

Spomnila je na njegov prispevek pri sprejemu ustavnih amandmajev, ki so ustvarili pogoje za razpis prvih večstrankarskih volitev, na podlagi ustavnopravne ureditve pa je bila ustvarjena pravna podlaga za osamosvojitev Slovenije.

Potrčevo delovanje v teh procesih je po njenih besedah presegalo strankarske in ozke politične interese, gonilni motiv njegovega dela je bil slovenski nacionalni interes. Kot je dejala, je bil Potrč upravičeno deležen spoštovanja vseh, ne glede na politično, strankarsko, versko ali drugo pripadnost.

Nekdanja poslanka SD Majda Potrata je med drugim spomnila, da je imel Potrč navado reči, da v politiki ni prijateljstev, so samo interesi. “Po njegovem bi se politiki morali zavedati, da za nepolitike velja, da je dovoljeno vse, kar ni prepovedano, za politike pa samo, kar je dovoljeno,” je spomnila.

“Miran Potrč je bil sinonim za poslanca, zgled za to, kakšen mora biti politik. Pri svojem delu je težil k preseganju nasprotij, razlik v stališčih ni poglabljal, zato je upravičeno veljal za človeka dialoga, ki ne ruši človekovega dostojanstva,” je izpostavila.

Borut Živulović/BOBO
Borut Živulović/BOBO

Po mnenju Potrate bi moral Potrč prejeti državno odlikovanje in častno meščanstvo Ljubljane. “Morda pa je največ vredno to, da se ga številni ljudje spominjamo kot spoštovanja vrednega človeka, ki je politiki v čast. Take pa v njej vse bolj pogrešamo,” je zaključila.

Bivši predsednik republike in predsednik SD Borut Pahor pa je spomnil na sodelovanje s Potrčem v času, ko je bil ta vodja strankine poslanske skupine, in na razlike med njima. “Kot voditelja stranke sva to napetost razlik spreminjala v ustvarjalno sproščenost, trdovratne predsodke pa v najbolj inovativne spremembe,” je pojasnil.

Po njegovih besedah je Potrč pomembno vplival na strankino politiko, s svojo razsodnostjo je lahko preprečeval spodrsljaje, s svojo izkušenostjo, karizmatičnostjo in politično poštenostjo pa spodbujal pogumne odločitve.

“Tudi tisti, ki so njegovim stališčem ostro nasprotovali, so ga zelo spoštovali. Ni jih zagovarjal zaradi dnevnega političnega drobiža, temveč zato, ker je vanje sveto verjel. Ker je bil politični poštenjakar, je bil vselej deležen velikega zaupanja. V politiki pa ni nič več od tega,” je še dodal Pahor.

Potrč je umrl konec marca v 85. letu starosti. Dva mandata je bil delegat skupščine Socialistične republike Slovenije, v samostojni državi pa je bil petkrat izvoljen v DZ. Veljal je za enega najaktivnejših in najvplivnejših članov SD in njenih predhodnic. Iz parlamentarnih klopi se je upokojil leta 2011.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!