Zapečatena usoda 222 lip iz najdaljšega drevoreda v Sloveniji (FOTO)

Slovenija 24. Avg 202312:59 16 komentarjev
Drevored lip v Pivoli
Sobotainfo/BOBO

Občina Hoče - Slivnica je bila uspešna na razpisu ministrstva za gospodarstvo, ki sofinancira turistično infrastrukturo in naravne znamenitosti. V okviru projekta namerava urediti tematsko pohodno pot ob lipovem drevoredu, ki je najdaljši, skoraj kilometer dolg lipov drevored v državi. Da bi uresničila svojo vizijo, pa namerava posekati in zamenjati vsa drevesa. Ta so že nekaj časa v slabem stanju, pravijo.

Kot je zapisano v dokumentaciji o projektu ureditve tematske pohodne poti ob lipovem drevoredu v Pivoli, so drevesa v drevoredu praktično propadla. Vsa lipova drevesa so bila v 90. letih namreč obglavljena zaradi reševanja prisotnosti bele omele, pozneje pa se je izkazalo, da je tako drastičen poseg v krošnjo lip zelo škodljiv. Tako je usoda 222 dreves zapečatena, na podlagi strokovnega mnenja arboristke bodo podrli prav vse.

Nadomestiti jih nameravajo z novimi drevesi, ki pa bodo od ceste odmaknjena za več kot meter in pol, da jih ne bi dodatno obremenjevali, so pojasnili na občini Hoče – Slivnica.

Drevored lip v Pivoli Drevored lip v Pivoli
Sobotainfo/BOBO
Drevored lip v Pivoli Drevored lip v Pivoli
Sobotainfo/BOBO
Drevored lip v Pivoli Drevored lip v Pivoli
Sobotainfo/BOBO
Drevored lip v Pivoli Drevored lip v Pivoli
Sobotainfo/BOBO
Drevored lip v Pivoli Drevored lip v Pivoli
Foto: Sobotainfo/BOBO

Odločitev o podrtju najdaljšega drevoreda pri nas je razžalostila mnoge. Okoljska aktivistka Irena Woelle je na načrte občine opozorila na Facebooku.

“Ej, država in EU, potem ko smo za propadlo kanadsko lakirnico Magna uničili najrodovitnejšo zemljo in ogrozili glavni vodonosnik za ta del Slovenije, imamo novo idejo! Ustvarili bomo novo občinsko vročinsko točko!” je sarkastično zapisala.

“4.204 m2 travnikov Biotehniške fakultete (Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, op. p.)ter občine bomo spremenili v vročo asfaltirano pot, segreto na vsaj 54 °C! Obljubljamo, da vas bo pekel vsak meter 1,7 km dolge asfaltne poti! Da nam bo vroča pot zagotovo uspela, se bomo seveda odrekli najdaljšemu slovenskemu drevoredu in posekali vseh 220 dreves,” je dodala in zapisala, da je to tragična slika “okoljsko in podnebno ignorantske lokalne in državne politike”.

Ob tem je Woelle dodala: “Aja, pa še nekaj – drevored je pri nas glavna turistična atrakcija, ki privablja turiste! S posekom vseh dreves jih bomo privabili še več! To bo res pravi trajnostni turizem!”

Med glavnimi cilji investicije občina namreč poleg varnejšega dostopa do turističnih točk občine navaja tudi hitrejši razvoj turistične dejavnosti in boljše pogoje v smislu varovanja okolja in trajnostnih ukrepov ter širjenje ponudbe kakovostnih storitev in doživetij turistov.

Drevored, ki ga bodo podrli, je tam stal že v 19. stoletju. Del drevoreda je viden na Franciscejskem katastru (leto 1825), na tretjem vojaškem zemljevidu (1869–1887) pa je drevored viden že v celoti.

Lipov drevored Pivola
Stara razglednica iz leta 1900, na kateri je že viden drevored. (Arhivsko slikovno gradivo)

Na občini pa kljub dolgi zgodovini lipovega drevoreda v Pivoli poudarjajo, da so drevesa poškodovana, delna odmrla in zato potrebna zamenjave.

Tematska in pohodna pot ob lipovem drevoredu bo povezovala Spodnje Hoče, Botanični vrt in grad Hompoš. Vrednost projekta, ki ga sofinancira sklad za okrevanje in odpornost, je 620.000 evrov, dela pa naj bi začeli oktobra.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje