“Zapisi o delu policije presegajo svobodo govora in konstruktivno kritiko”

Slovenija 16. Dec 202115:33 5 komentarjev
Anton Olaj
Žiga Živulovič jr./BOBO

V policiji se zavedajo, da so pogosto na očeh javnosti, a različni zapisi zadnjega obdobja o delu policije "presegajo svobodo govora", saj gre za zaničevanje policije, so sporočili. S tem so odgovorili na vprašanja o potezi direktorja Antona Olaja, ki je prijavil poslanca SD Matjaža Nemca in nekdanjega poslanca Pavla Gantarja.

Nekdanji poslanec Pavle Gantar in poslanec SD Matjaž Nemec naj bi policijo in policiste razžalila s svojimi zapisi na Twitterju in izjavami v medijih.

“Zavedamo se pomena svobode govora, kot tudi, da se od nas pričakuje višji tolerančni prag v primeru nespoštljive komunikacije, vendar menimo, da je nedopustno, da se policiste zmerja z žaljivkami (fašist, nacist, tolpa ipd.), se jim brez argumentov vnaprej očita, da s svojim ukrepanjem izvršujejo kazniva dejanja,” so zapisali na Generalni policijski upravi.

Po njihovem zatrjevanju gre v teh primerih namreč za kaznivo dejanje razžalitve, žaljive obdolžitve oz. kršenje zakona o varstvu javnega reda in miru. Poudarili so, da bodo z željo zaščite integritete policistov in policije v teh primerih “zoper kršitelje dosledno ukrepali, ne glede na to, kdo to so”.

Dodali so, da je takšno stališče na zadnji seji zavzel tudi odbor za integriteto in etiko v policiji. Prijavo kršitev poda predstojnik policije, torej generalni direktor Anton Olaj, in v skladu s tem je ravnal v obeh izpostavljenih primerih.

“Zapis žaljiv, ne glede na to, na koga se nanaša”

Kot smo včeraj poročali, je Olaja zmotil Gantarjev zapis, objavljen 9. oktobra letos na Twitterju, ki se je nanašal na protest 5. oktobra v Ljubljani. “Res je! Po mestu krožijo organizirane tolpe državljanov, ki na nič hudega sluteče ljudi mečejo solzivec in jih polivajo z vodo!” je zapisal. Olaj je sicer podal predlog za uvedbo postopka o prekršku “zoper neznano osebo, ki na Twitterju uporablja profil Pavle Gantar”. Gantar ne skriva, da gre za njegov profil in da je tudi avtor tvita, ki je vznemiril Olaja.

Olaj meni, da je zapis “že sam po sebi objektivno žaljiv, ne glede na to, kdo ga je zapisal in na koga se nanaša”, je navedeno v obvestilu kršitelju, ki ga je policijska postaja Dolenjske Toplice poslala Gantarju. Ta je za portal pojasnil, da je bil v zapisu ironičen.

Na policiji pa so danes navedli, da “se je generalni direktor policije z zapisom Gantarja seznanil dan po objavi na družbenem omrežju ter ga istega dne vljudno pozval k dodatni pojasnitvi zapisa v izogib nesporazumu, vendar ni bilo odziva”.

Poslancu Nemcu pa Olaj po poročanju medijev očita kaznivo dejanje žaljive obdolžitve, saj da ga je povezoval z neonacisti. Tudi po novembrskem zaslišanju na Policijski upravi Ljubljana pa naj Nemec ne bi vedel, za katere tvite gre.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje