Zaplet pred referendumom o vodah

Slovenija 05. Jul 202112:39 > 16:15 3 komentarji
volilna skrinjica, volitve 2022
Borut Živulović/BOBO

Ministrstvo za delo je domovom za starejše vabilo in obrazec za glasovanje po pošti poslalo 30. junija, le 12 ur pred iztekom roka za prijavo, pravijo nasprotniki zakona. Ti menijo, da gre za "nedopustno oviranje izvrševanja volilne pravice". Na ministrstvu pravijo, da je šlo za nenamerno napako, minister Janez Cigler Kralj pa je zahteval poročilo in predlog rešitve s strani pristojnega direktorata.

V sredo, 30. junija, se je iztekel rok, do katerega so lahko volilci na referendumu o zakonu o vodah zahtevali glasovanje po pošti iz Slovenije. To možnosti lahko izkoristijo volilci v domovih za starejše, v bolnišnicah in zaporih, po pošti pa lahko glasujejo tudi invalidi.

Državna volilna komisija (DVK) je 1. junija letos na tri ministrstva – za delo, zdravje in pravosodje, kot je praksa že od leta 2018, poslala dopis in obrazec za glasovanje po pošti. Ta obrazec in dopis nato posamezno ministrstvo pred vsakimi volitvami ali referendumom pošlje naprej v domove za starejše, bolnišnice in zapore.

Ministrstvo obvestilo poslalo šele 12 ur pred rokom

Letos pa se je po besedah nasprotnikov zakona o vodah zgodilo “nedopustno oviranje izvrševanja volilne pravice, ki v luči zahteve po kvorumu vpliva na rezultat referenduma”. Gibanje za pitno vodo je sporočilo, da je ministrstvo za delo obvestilo, ki je vsebovalo dopis DVK in obrazec, v domove za starejše poslalo šele 30. junija ob 11.50, torej 12 ur pred rokom, do katerega bi se morali oskrbovanci v domovih prijaviti za glasovanje po pošti.

“Poskus onemogočanja tega, da ljudje glasujejo”

Kot je za N1 povedala Nika Kovač z Inštituta 8. marec, so to ugotovili, ko je želela ena od občank, ki živi v domu za starejše, prijaviti glasovanje po pošti, a so ji povedali, da je ta rok že zamudila. Socialne delavke v domu so ji dejale, da so vabilo z ministrstva v dom poslali šele 30. junija, ko rok za prijavo že poteče. Po njenih besedah gre za “poskus onemogočanja tega, da ljudje glasujejo”.

Novela zakona o vodah bo na referendumu zavrnjena, če bo proti njej glasovala večina volilcev, ki bodo veljavno glasovali, obenem pa mora proti glasovati najmanj petina vseh volilcev oziroma najmanj 339.726 volilk in volilcev.

Na novinarski konferenci pa je Nika Kovač še dejala, da, ker je minister za delo Janez Cigler Kralj na nasprotni strani bitke, sumijo, da je do tega oviranja prišlo namerno. Ker je to obvestilo prišlo ob 12. uri, na koncu izmene, so zato številni oskrbovanci ostali brez možnosti oddaje glasu.

Jan Štrukelj, Mladi za podnebno pravičnost, je na tiskovni konferenci dodal, da je bil ta dopis poslan upravam domov za starejše, ni pa prišel do stanovalcev. “V gibanju za Pitno vodo vidimo to kot veliko kršitev, kot veliko zavajanje in kršitev pravic najranljivejšim skupinam in to so najstarejše generacije,” je dodal.

Ministrstvo: Šlo je za nenamerno napako

Na ministrstvu za delo pravijo, da je do poznega obveščanja prišlo zaradi nenamerne napake v delovnem procesu.

“To izkazuje tudi potek dogodkov, saj smo že 19. aprila na Direktoratu za starejše in deinstitutcionalizacijo vsem socialnovarstvenim zavodom, ki izvajajo institucionalno varstvo, poslali dokumentacijo in obrazce za podporo zakonodajnega referenduma v slovenskem, madžarskem in italijanskem jeziku,” pravijo.

Obžalujejo, da je bilo obvestilo o možnosti glasovanja po pošti poslano šele 30. junija, a šlo je za človeško napako, in nikakor za načrtno ali namerno oviranje referenduma.

Ob tem dodajajo informacijo, so “socialnovarstveni zavodi, tako kot vsa slovenska gospodinjstva, s strani Državno-volilne komisije po pošti prejeli obvestilo datirano na dan 28. maj 2021, v katerem so bile podane vse informacije glede referenduma ZV-1G, tudi opis možnosti glasovanja njihovih stanovalcev in stanovalk po pošti”.

“Ko sem izvedel za nastalo problematiko, sem nemudoma zahteval poročilo in predlog rešitve s strani pristojnega direktorata. V izogib takšnim napakam sem skladno s svojimi pristojnostmi zahteval rešitev, ki bo v bodoče preprečevala podobne situacije,” je povedal minister za delo Janez Cigler Kralj.

Tudi na DVK so zaznali, da je teh vlog letos manj

Direktor službe DVK Dušan Vučko je za N1 povedal, da so dopis in obrazec ministrstvom res poslali že 1. junija. So pa nato tudi na DVK zaznali, da je vlog letos nekoliko manj kot običajno.

Po njegovih besedah morajo sicer volilci tudi sami skrbeti za to, da se pravočasno prijavijo za glasovanje po pošti.

Ob tem je izpostavil tudi dom za starejše v Hrastniku, kjer so bili samoiniciativni in so obrazce za glasovanje po pošti izpolnili še pred obvestilom z ministrstva.

V domu starejših v Topolšici pa bodo po njegovih besedah ta problem rešili tako, da se bodo tisti, ki imajo v domu stalno prebivališče, prijavili za glasovanje na domu, oskrbovance brez stalnega prebivališča v domu pa bodo odpeljali na volišče OMNIA v Velenje, ki je namenjeno volilcem, ki na dan glasovanja niso v kraju stalnega prebivališča.

Kdo lahko glasuje po pošti iz Slovenije?

Po pošti iz Slovenije lahko na volitvah ali referendumu glasujejo volilci, ki so:

– v priporu,

– zavodu za prestajanje kazni,

– bolnišnici ali

– socialnovarstvenem zavodu za institucionalno varstvo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje