Zapleti glede tožilcev: v EU želijo pojasnilo, o sankcijah še niso odločali

Slovenija 01. Jun 202113:17 > 14:30 0 komentarjev
Janez Janša in Didier Reynders
Janez Janša in Didier Reynders (Vir: Žiga Živulovič jr./BOBO/REUTERS)

V EU želijo pojasnilo, zakaj bi Slovenija rada ponovila proces izbire tožilcev. Če v bližnji prihodnosti ne bo pozitivnega odziva, bodo analizirali, katere ukrepe je mogoče sprejeti, da bi Slovenijo prisilili k izpolnjevanju obveznosti.

Evropska unija je dobila centralizirano tožilstvo. A – kot je znano – Slovenija še ni imenovala delegiranih tožilcev. “Poteka dialog s slovenskimi oblastmi,” je povedal evropski komisar za pravosodje Didier Reynders. Slovenijo so zaprosili za imenovanje vsaj dveh tožilcev. “Ponovno se bomo pogovorili s slovenskimi oblastmi, da bi ugotovili, ali lahko v bližnji prihodnosti imenujejo svoja predstavnika. Do zdaj nismo prejeli pozitivnega odgovora,” je povedal.

“V Sloveniji želijo celoten postopek ponoviti, a mi najprej iščemo razlago, zakaj to počnejo. Slovenske oblasti smo prosili, da skozi transparenten proces izberejo dva tožilca, in upam, da jim bo to uspelo zelo kmalu,” je povedal. Po njegovih besedah evropsko javno tožilstvo lahko deluje na tak način nekaj časa, a da je to le prehodno obdobje, dolžnost Slovenije pa je, da predlaga tožilce.

“Če v bližnji prihodnosti ne bo pozitivnega odziva – in govorim o naslednjih nekaj tednih – bomo analizirali, katere ukrepe je mogoče sprejeti, da bi Slovenijo prisilili k izpolnjevanju obveznosti,” je Reynders komentiral možnost morebitnih sankcij.

Glavna evropska tožilka Laura Codruta Kövesi je danes ponovila svoje stališče, da očitno pomanjkanje iskrenega sodelovanja slovenskih organov z evropskim javnim tožilstvom resno spodkopava zaupanje v učinkovito delovanje sistemov upravljanja in nadzora evropskih sredstev v Sloveniji. “Nismo bili ustanovljeni za to, da bi dovolili komurkoli, da slovenske primere daje v predal,” je izjavila.

Janša vse očitke zavrača

Predsednik vlade Janez Janša je v preteklih dneh vse očitke o imenovanju tožilcev vztrajno zavračal. Pred dnevi je dejal, da začetek delovanja tožilstva ni odvisen od tega, ali bodo vse države do nekega roka imenovale delegirane tožilce, da pa imamo v Sloveniji določene težave pri sami proceduri.

En dan po tej Janševi izjavi je vlada sklenila, da razpis za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev ponovi, ker Državnotožilski svet ni oblikoval dovolj velike liste kandidatov; po mnenju vlade bi moral predstaviti najmanj šest kandidatov.

“Vlada je ugotovila, da se javni poziv k vložitvi kandidatur za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev (…) že po samem zakonu šteje za neuspešnega, zato na njegovi podlagi pripravljen predlog Državnotožilskega sveta za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev nima veljavnih pravnih učinkov,” so zapisali v sporočilu za javnost po seji vlade.

Z vlade so sporočili, da je Državnotožilski svet za dogovorjeni dve mesti oblikoval le predlog dveh kandidatov, čeprav bi glede na smiselno uporabo petega odstavka 71.č člena zakona o državnem tožilstvu moral oblikovati listo šestih kandidatov. V skladu z omenjeno določbo se namreč poziv šteje kot neuspešen, če Državnotožilski svet na podlagi prejetih kandidatur oceni, da ne more oblikovati liste treh kandidatov za imenovanje evropskega tožilca. Smiselna uporaba te zakonske določbe pomeni, da mora Državnotožilski svet za dve mesti oblikovati listo s trikrat večjim številom kandidatov od števila končno imenovanih, pojasnjuje vlada.

Stroka je tovrstno pravno argumentacijo zavrnila. Odstopila je tudi pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič, ki je poudarila, da je bil postopek imenovanja kandidatov izpeljan zakonito, skladno z nacionalno zakonodajo in uredbo Sveta EU o evropskem javnem tožilstvu. Neuradno je postopek imenovanja obeh kandidatov sicer stal, ker sta bila kandidata Matej Oštir in Tanja Frank Eler moteča za predsednika vlade Janeza Janšo in stranko SDS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!