Zaposleni v socialnih zavodih brez dodatka, vlada zagotavlja, da bo izplačan

Slovenija 09. Avg 202210:32 > 13:55 2 komentarja
Starostniki
simbolna fotografija (Profimedia)

Skupnost socialnih zavodov opozarja, da je s koncem junija potekla pravna podlaga za izplačilo dodatka za zaposlene za delo v sivih in rdečih conah domov za starejše in drugih socialnovarstvenih zavodov, kar pomeni, da zaposleni dodatka kljub delu v enakih razmerah že z julijskim izplačilom plač ne bodo več prejeli. Pristojno ministrstvo je za N1 zagotovilo, da bo dodatek izplačan že od julija naprej.

Predstavniki Skupnosti socialnih zavodov Slovenije so opozorili, da domovi za starejše in drugi socialnovarstveni zavodi od konca junija letos več nimajo pravne podlage za izplačilo dodatka za zaposlene za delo v sivi in rdeči coni, čeprav se pogoji za delo in način dela niso spremenili. To pomeni, da zaposleni kljub delu s covidnimi bolniki v enakih razmerah dodatka že z julijskim izplačilom plač ne bodo več prejeli.

“Zaposleni v okolju s stanovalci s potrjeno okužbo s koronavirusom, in stanovalci, pri katerih obstaja sum na okužbo, delajo v enakih razmerah kot prej, torej v popolni zaščitni opremi, vendar dodatka za delo v rdeči in sivi coni z julijskim izplačilom plač ne bodo več prejeli,” je v sporočilu za javnost opozoril sekretar skupnosti Denis Sahernik.

Skupnost zato poziva vlado, naj uredi pravno podlago in tako zagotovi izplačilo dodatka za delo v omenjenih posebnih pogojih. “Pogoji dela v sivi in rdeči coni se za zaposlene niso nič spremenili in ni pošteno do njih, da za svoj trud in delo v bolj zahtevnih razmerah niso ustrezno plačani,” je dodal Sahernik.

Skupnost socialnih zavodov kot strokovno združenje zastopa izvajalce, ki skrbijo za približno 21 tisoč stanovalcev v domovih za starejše in posebnih zavodih, več kot štiri tisoč uporabnikov pomoči na domu in zaposlujejo več kot 13 tisoč delavcev.

S pristojnega ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so za N1 sporočili, da so pripravili ukrep predlogov za omilitev posledic okužb s koronavirusom in ga 16. junija posredovali ministrstvu za zdravje. “Predlagan je tudi ukrep, ki je podlaga za izplačilo dodatka za delo zaposlenih v sivi in rdeči coni, s predlogom, da se izplačilo zagotovi od 1. julija 2022,” so zagotovili in dodali, da jih je ministrstvo za zdravje, ki pripravlja zakon o obvladovanju epidemije, ki vključuje omenjene ukrepe, obvestilo, da se bo medresorsko usklajevanje zakona začelo predvidoma v naslednjem tednu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje