Številne ceste ostajajo zaprte

Slovenija 04. Avg 202308:08 > 19:34 9 komentarjev

Zaradi hudega neurja, ki je zajelo Slovenijo, so po državi zaprti številni odseki cest in avtocest ter tudi nekatere železniške proge. Štajerska avtocesta je bila po 21. uri še vedno zaprta med Žalcem in Šentrupertom proti Ljubljani ter med Šentrupertom in Šempetrom proti Mariboru. Popoldne pa je nastal dolg zastoj pred Karavankami v smeri Avstrije, ki je ob 21. uri meril že 14 kilometrov.

Štajerska avtocesta je od dopoldneva zaprta med Žalcem in Šentrupertom v obe smeri. Kot je razvidno s spodnjega posnetka, ki nam ga je posredoval bralec, se je štajerska avtocesta dopoldne spremenila v reko.

Čez dan so bile praktično vse regionalne stranske ceste poplavljene in neprevozne. V poznopopoldanskih urah je prometnoinformacijski center sporočil, da je pri Trojanah potekalo reševanje ujetih vozil, ki so jih nato usmerjali nazaj proti Ljubljani.

Voznikom, ki so namenjeni iz Ljubljane proti Mariboru, v centru svetujejo, da naj se preusmerijo proti Dolenjski ter po cesti Krško – Kozje – Šentjur – Dramlje ali preko Zagreba proti Gruškovju in Ptuju. Obratno seveda velja za tiste, ki želijo iz Maribora proti Ljubljani.

Poplavljena štajerska avtocesta Poplavljena štajerska avtocesta
Promet.si
Poplavljena štajerska avtocesta Poplavljena štajerska avtocesta
Promet.si
Poplavljena štajerska avtocesta Poplavljena štajerska avtocesta
Promet.si
Poplavljena štajerska avtocesta Poplavljena štajerska avtocesta
Dars
Poplavljena štajerska avtocesta Poplavljena štajerska avtocesta
zajem zaslona/vir: bralec

“Ne ustavljajte se na prevoznih cestah in ne ogledujte si poplav, ker s tem onemogočate promet na še prevoznih cestah,” opozarjajo na prometnoinformacijskem centru.

Dolg zastoj

Popoldne je zaradi naraščajoče Save obstajalo tveganje, da bo Dars zaprl tudi gorenjsko avtocesto med Šmartnim in izvozom Ljubljana Brod, kar se potem ni zgodilo. Uporabnike so pozivali, naj se ne odpravljajo na pot, saj so poplavljene tudi posamezne vzporedne ceste.

Je pa nastal dolg zastoj pred Karavankami v smeri proti Avstriji. Okoli 18. ure je bil po navedbah prometnoinformacijskega centra dolg 10 kilometrov, po 21. uri pa že 14 kilometrov. Zaradi varnosti predor občasno zapirajo. “Vozniki, ki so namenjeni proti Kranjski Gori naj uporabijo izvoz Lesce,” svetuje prometnoinformacijski center.

Dars je zaradi izrednih razmer prav tako aktiviral mednarodno upravljanje prometa. Z avstrijskim in italijanskim upravljavcem avtocest tako potekajo aktivnosti za čimprejšnjo preusmeritev tranzitnega prometa prek Avstrije v Italijo.

“Trenutno razmere še zagotavljajo normalno prevoznost na primorski, dolenjski in gorenjski avtocesti, prevozna pa je tudi štajerska avtocesta med Ljubljano in Vranskim ter med Arjo vasjo in Šentiljem. Za zdaj promet brez večjih težav poteka tudi na pomurski in podravski avtocesti. Vendar uporabnike znova opozarjamo, da se razmere lahko hitro spremenijo oz. poslabšajo, zato naj se ne odpravljajo na pot oziroma naj redno spremljajo stanje na avtocestnem omrežju prek prometnoinformacijskega centra ali telefonske številke 1970,” so še zapisali v sporočilu za javnost.

Katere ceste so zaprte?

Zaradi poplav so bile ob 21. uri še vedno zaprte številne ceste na Severnoprimorskem, Gorenjskem, Koroškem, Štajerskem in v Osrednji Sloveniji zaprte. Razmere se ves čas spreminjajo in poplavljajo nova območja.

Zaprte so tudi nekatere železniške proge, pri čemer pa tudi nadomestni prevoz otežujejo zaprte ceste. Med drugim je bil ob 21. uri prekinjen železniški promet med Jesenicami in Ljubljano.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje