Voditelji držav G20 razpravljali, kako odpraviti motnje v preskrbi s hrano

Svet 16. Jul 202218:08 > 20:01 0 komentarjev
G20
Reuters

Finančni voditelji držav skupine G20 so se na srečanju v Indoneziji strinjali, da je treba skupaj reševati grozečo svetovno prehransko krizo, niso pa se uspeli sporazumeti o odzivu na ruski napad na Ukrajino, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dvodnevno srečanje finančnih ministrov in guvernerjev centralnih bank skupine 20 največjih gospodarstev na indonezijskem letoviškem otoku Bali se je zaradi različnih stališč o ruski invaziji končalo brez skupnega sporočila.

“Vsi smo se strinjali, da negotovost preskrbe s hrano zahteva pozornost, posredovanje in ukrepe, zato smo razpravljali o tem, kako odpraviti motnje v preskrbi,” je danes po srečanju pojasnila indonezijska finančna ministrica Sri Mulyani Indrawati.

“Najprej je treba odpraviti protekcionizem, da bi lahko ustvarili ali olajšali pretok hrane s strani proizvajalcev v države, ki jo potrebujejo,” je dejala.

Nekateri udeleženci so vztrajali pri vključitvi stališč držav o ruski vojni v Ukrajini, je poudarila ministrica in opozorila, da imajo države stališča, ki jih ni mogoče uskladiti.

Dejala je, da bi lahko trojna grožnja vojne, naraščajočih cen surovin in naraščajoče inflacije v svetu otežila servisiranje dolgov ne le za najmanj razvite države, temveč tudi za ostale države v razvoju in celo razvita gospodarstva.

G20
Reuters

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!