Ministrica po dolgo pričakovanem sestanku: O vsem se ne moremo strinjati

Slovenija 10. Maj 202417:03 1 komentar

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je dopoldanski sestanek s predstavniki Mladih zdravnikov označila za konstruktiven, saj so odprli številne pereče teme. V očeh Mladih zdravnikov je bil sestanek "precej neuspešen", saj ni prinesel nikakršnega preboja na področju zdravniške stavke in možnih rešitev glede nasilja nad zdravniki. Po ministričinih besedah je bil namen sestanka izmenjava mnenj, se ji pa zdi normalno, da se glede vseh stvari pač niso mogli strinjati.

V prostorih ministrstva za zdravje je potekal dolgo pričakovani sestanek predstavnikov Mladih zdravnikov z ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel. Po njenem mnenju je bil sestanek konstruktiven, saj so odprli številne teme in skušali najti skupne točke o tem, kako bi izboljšali javni zdravstveni sistem, kakovost storitev in dostopnost do njih.

Beseda je nanesla tudi na predlog zdravniške zbornice, ki je danes začela zbirati podpise volilk in volilcev za vložitev predloga zakona o spremembi kazenskega zakonika. Po tej spremembi bi se namreč nasilje nad zdravstvenim osebjem preganjalo po uradni dolžnosti. “Kakršnokoli nasilje nad zdravstvenim osebjem, kot tudi sicer v družbi, je nesprejemljivo,” je dejala. Napovedala je, da bodo predlog, ki ga podpirajo tudi Mladi zdravniki, preučili z vseh vidikov, šele nato bo lahko ministrstvo podalo končno mnenje.

Prevolnik Rupel je izpostavila, da ministrstvo aktivno dela na rešitvah in sistemskih ukrepih na področju celotnega zdravstvenega sistema. Mlade zdravnike je povprašala, kakšne rešitve predlagajo oni, zato je bila po ministričinih besedah debata zelo široka. Dejala je, da so Mladi zdravniki izpostavili, da vidijo izboljšanje položaja zdravnikov z dvigom plač ter da bi bilo treba vzpostaviti institut svobodnega zdravnika. Ministrica za zdravje je ob tem dejala, da imajo v vladi glede tega povsem drugačno mnenje.

“S pobudo svobodnega zdravnika se nismo mogli strinjati, saj ministrstvo in vlada zagovarjata sistem javnega zdravstva in posledično zaposlitev v javnih zdravstvenih zavodih,” je pojasnila Prevolnik Rupel.

Dotaknili so se tudi področja zmanjševanja administrativnih obremenitev zdravstvenega osebja. Gre za področje, kjer so bili že narejeni “odločni koraki”, Mladi zdravniki pa so predstavili še nekatere nove predloge, ki jih bodo pretresali skupaj s predstavniki Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

“Z zavodom smo se za sestanek že dogovorili in v tej smeri bomo aktivnosti z zavodom in z mladimi zdravniki nadaljevali,” je napovedala.

Pri problematiki pomanjkanja zdravstvenega kadra, ki je težava povsod po Evropi, je izpostavila nujnost ureditve evidenc. Ker prihodi in odhodi zdravnikov in drugega zdravstvenega osebja niso v celoti zabeleženi, so s strateškim svetom za zdravstvo in državnim statističnim uradom začeli pogovore o tem, kako bi to uredili. “Želimo točne številke, na podlagi katerih bi lahko sprejemali odločitve,” je dejala.

Kot je dodala, uvedbo nekaterih uveljavljenih ukrepov analizirajo in ocenjujejo njihove učinke v praksi, pripravljajo pa tudi številne nove. “Nekaterih stvari se ne da spremeniti čez noč, tudi sistem zdravstva je zelo velik,” je dejala. Ob tem se po njenih besedah nekateri učinki ukrepov zaradi zdravniške stavke sploh še ne poznajo. Glede stavke je povedala le, da “pogajanja potekajo, informacije o poteku pogajanj pa so zaupne”.

Mladi zdravniki: Sestanek je bil precej neuspešen

Predstavnik Mladih zdravnikov Slovenije Luka Puzigaća je sestanek označil za “precej neuspešnega”. Kot je v ločeni izjavi povedal skupaj s kolegico zdravnico Polono Gams, v pogovorih niso dosegli nikakršnega preboja glede dolgotrajne stavke zdravnikov pod okriljem sindikata Fides niti glede tega, da bi se dogovorili za možne rešitve glede nasilja nad zdravniki. Mladi zdravniki si po njunih besedah želijo tudi konkretne ukrepe za zajezitev odhodov zdravniškega osebja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje