Po hudi nesreči na štajerki: zgorelo več vozil, sanacija vkopa bo dolgotrajna

Črna kronika 26. Jun 202307:26 > 17:41 3 komentarji
Promet.si/TWITTER

Zjutraj se je na mariborski vzhodni obvoznici zgodila huda nesreča, v kateri je zgorelo več vozil. V nesreči ni bil nihče huje poškodovan, a je nastala velika materialna škoda. Poškodovan je betonski obok, zgoreli sta razsvetljava in druga oprema. Promet zdaj poteka skozi drugo cev v smeri Ljubljane.

Okoli sedme ure zjutraj je tovornjak v pokritem vkopu Malečnik trčil v kolono vozil in pri tem zagorel. Nato je izbruhnil požar, ki je zajel še nekaj manjših tovornjakov.

Prvo tovorno vozilo je prevažalo blago, drugo avtomobile, tretje pa cisterno s kalcijevih karbonatom, a naj snov ne bi bila nevarna za okolje, je na novinarski konferenci pojasnil poveljnik gasilske brigade Maribor Primož Osojnik.

Posledica prometne nesreče je bil obsežen požar, ki so ga po nekaj urah ukrotili. V intervenciji je sodelovalo 120 gasilcev s 33 vozili. Aktivirana je bila tudi mobilna enota ekološkega laboratorija. Ujetih je bilo več ljudi, ki se jim je iz vozil uspelo rešiti.

“Na kraju nesreče smo imeli veliko težav z ugotavljanjem, kdo je prišel iz katerega vozila. Kamioni so bili v katastrofalnem stanju, vse je bilo zoglenelo. Vse do konca nismo vedeli, koliko ljudi iščemo, ” je opisal Osojnik in dodal, da se je voznikom na koncu uspelo rešiti. Na terenu ostaja gasilska in požarna straža.

Da je šlo za izjemno težko intervencijo, priznava tudi vodja intervencije Drago Žibek. “Celoten vkop, dolg 185 metrov, je bil dimu,” je opisal.

Zrušil se je strop, bilo je več kot tisoč stopinj

Bilo je veliko vnetljivih materialov. Vsa vozila so bila v intenzivnem dimu. Zaradi visokih temperatur se je začel rušiti strop vkopa, je opisal. “Beton je bil obremenjen z izjemno visokimi temperaturami, po našem mnenju več kot 1.000 stopinj. V 30-letni karieri je bila to ena najtežjih intervencij,” je strnil Žibek. Bilo je izjemno nevarno, mislim, da ena najslabših kombinacij, kar jih gasilec lahko doživi. Velika toplotna obremenitev, veliko vnetljivih materialov. Od plastike do gum,” je še pojasnil vodja intervencije.

V nesreči ni bil nihče huje poškodovan. Eno osebo, ki je utrpela lažje poškodbe, so odpeljali v mariborski klinični center. A je nastala velika materialna škoda. Močno je poškodovan betonski obok, zgoreli sta razsvetljava in druga oprema. Po prvih ocenah pristojne službe pričakujejo, da bo sanacija dolgotrajna. Kako dolgo bodo potekala dela, za zdaj ni jasno.

Dars je na Twitterju objavil posnetek jutranje nesreče.

Vzrok prometne nesreče policija še ugotavlja.

Promet poteka skozi drugo cev predora

Po besedah predstavnika Darsa Mitje Stojnška so o dogodku takoj, ko so bili obveščeni, obvestili regijski center za obveščanje.

Dokler so lahko, so pristojne oskrbovali z dodatnimi informacijami, a je požar po nekaj minutah povzročil, da je dim zakril pogled videonadzornim kameram, pozneje pa je vsa oprema v požaru tudi zgorela.

Preiskava bo pokazala natančne poškodbe, ki so nastale na objektu, za zdaj pa bo predor izločen iz prometa in bo vsaj do zagotovitve minimalnih pogojev za zasilno odvijanje prometa ostal zaprt, je dodal Stojnšek.

Prometnoinformacijski center je malo čez pol šesto uro popoldne sporočil, da promet zdaj poteka skozi drugo cev predora Malečnik, in sicer v smeri proti Ljubljani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje